Ekonomija Magazin Godine Svet

Ekonomist: Zašto nestaju privatne penzije

Poznati list objašnjava zašto u SAD i Velikoj Britaniji polako nestaje takozvani “drugi stub” penzionog sistema – penzije koje uplaćuju poslodavci iz privatnog sektora direktno na račune svojih bivših zaposlenih…

Starima koji nisu mogli da rade prvi put je davana naknada u 17. veku. Oto fon Bizmark je uveo obavezne starosne državne penzije u 19. veku u Nemačkoj, a od Drugog svetskog rata u razvijenim zemljama dominirao je sistem privatnih penzija poslodavaca.

Međutim, kompanije se sada polako povlače iz ovog sistema: u većini bogatih zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), muškarci sa 65 godina danas mogu da očekuju još 17,6 godina života, dok su 1960. godine prosečno živeli još 12,7 godina (pet godina kraće).

Nekoliko decenija ovo produženje perioda u kom su bivši radnici uživali penzije bilo je pokriveno rastućom ekonomijom, ali od 2000. godine, čak i pre krize od 2008. godine, troškove više nije jednostavno pokriti, a oni rastu svake godine.

Neko vreme je Velika Britanija pokušavala sa ograničenim korišćenjem ovih sredstava, dok je u SAD i dalje bilo moguće da podignete taj novac i kupite sportski auto. Ali, ni pokušaji da se ljudi pozovu na odgovornije korišćenje fonda nemaju puno rezultata jer je potrebna sve veća akumulacija sredstava tokom radnog veka za sve brojnije penzionerske dane, piše Economist.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija