Početna Magazin Godine Da li veza između stomaka i mozga ima uticaja i na multipla sklerozu?

Da li veza između stomaka i mozga ima uticaja i na multipla sklerozu?

Da li veza između stomaka i mozga ima uticaja i na multipla sklerozu?

Tim istraživača sa Harvarda pronašao je dokaze da bakterije iz creva mogu imati uticaja na aktivnosti ćelija mozga koje su uključene u kontrolu zapaljenskih procesa i neurodegeneracije.
Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu Nature Medicine.

Ilustracija iz članka 
CT skener nove generacije daje neverovatne 3D prikaze (foto galerija)

„Po prvi put, bili smo u mogućnosti da identifikujemo hranu koja ima neku vrstu dalekog uticaja na zapaljenski proces u centralnom nervnom sistemu“, rekao je Francisko Kintana, istraživač sa An Romni Centra za neurološke bolesti i koautor istraživanja.

„Hrana koju jedemo utiče na sposobnost bakterija u našim crevima da proizvode male molekule, od kojih su neke sposobne da putuju sve do mozga. Ovo otvara oblast koja je do sada u velikoj meri bila nepoznata: kako stomak kontoliše upalu mozga.“

Koristeći prekliničke modele za multipla sklerozu i uzorke od pacijenata obolelih od ove bolesti, naučni tim je pronašao dokaz da promene u načinu ishrane i crevnoj flori mogu uticati na astrocite* u mozgu i, sledstveno tome, na neurodegeneraciju. Ovo ukazuje na moguće nove načine lečenja.


*Astrociti su ćelije centralnog nervnog sistema koje imaju ulogu u zaštiti mijelina (omotača nrevnog vlakna).


Prethodnim istraživanjima došlo se do pretpostavke da postoji veza između mikrobioma creva i zapaljenskog procesa u mozgu, ali je u većoj meri ostalo nepoznato kako su oni povezani i kako način ishrane i mikrobijalni proizvodi utiču na njihovu vezu.

Kintana i njegove kolege otkrile su da molekuli nastali od triptofana (amino-kiselina koja se nalazi u nekim vrstama namirnica, kao što je ćuretina) deluju na molekularne puteve koji su uključeni u zapaljenske procese. Što je više ovih molekula prisutno, to su astrociti u većoj mogućnosti da ograniče upale u mozgu.

U uzorcima krvi osoba sa multipla sklerozom, tim je pronašao niži nivo molekula nastalih od triptofana.

„Nedostaci u crevnoj flori, nedostaci u ishrani ili nedostaci u sposobnosti preuzimanja ovih proizvoda iz crevne flore i njihovog prenošenja od creva – bilo šta od ovoga može dovesti do progresije bolesti.“

Istraživački tim planira da u narednim studijama ispita ovaj put i ulogu načina ishrane kako bi utvrdili da li se ova nova saznanja mogu biti iskorišćena u dijagnostici, otkrivanju napredovanja bolesti ili čak u njenom lečenju.