Početna Magazin Godine Da li veza između stomaka i mozga ima uticaja i na multipla sklerozu?

Da li veza između stomaka i mozga ima uticaja i na multipla sklerozu?

Da li veza između stomaka i mozga ima uticaja i na multipla sklerozu?

Tim istraživača sa Harvarda pronašao je dokaze da bakterije iz creva mogu imati uticaja na aktivnosti ćelija mozga koje su uključene u kontrolu zapaljenskih procesa i neurodegeneracije.
Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu Nature Medicine.

Ilustracija iz članka 
CT skener nove generacije daje neverovatne 3D prikaze (foto galerija)

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Po prvi put, bili smo u mogućnosti da identifikujemo hranu koja ima neku vrstu dalekog uticaja na zapaljenski proces u centralnom nervnom sistemu“, rekao je Francisko Kintana, istraživač sa An Romni Centra za neurološke bolesti i koautor istraživanja.

„Hrana koju jedemo utiče na sposobnost bakterija u našim crevima da proizvode male molekule, od kojih su neke sposobne da putuju sve do mozga. Ovo otvara oblast koja je do sada u velikoj meri bila nepoznata: kako stomak kontoliše upalu mozga.“

Koristeći prekliničke modele za multipla sklerozu i uzorke od pacijenata obolelih od ove bolesti, naučni tim je pronašao dokaz da promene u načinu ishrane i crevnoj flori mogu uticati na astrocite* u mozgu i, sledstveno tome, na neurodegeneraciju. Ovo ukazuje na moguće nove načine lečenja.


*Astrociti su ćelije centralnog nervnog sistema koje imaju ulogu u zaštiti mijelina (omotača nrevnog vlakna).


Prethodnim istraživanjima došlo se do pretpostavke da postoji veza između mikrobioma creva i zapaljenskog procesa u mozgu, ali je u većoj meri ostalo nepoznato kako su oni povezani i kako način ishrane i mikrobijalni proizvodi utiču na njihovu vezu.

Kintana i njegove kolege otkrile su da molekuli nastali od triptofana (amino-kiselina koja se nalazi u nekim vrstama namirnica, kao što je ćuretina) deluju na molekularne puteve koji su uključeni u zapaljenske procese. Što je više ovih molekula prisutno, to su astrociti u većoj mogućnosti da ograniče upale u mozgu.

U uzorcima krvi osoba sa multipla sklerozom, tim je pronašao niži nivo molekula nastalih od triptofana.

„Nedostaci u crevnoj flori, nedostaci u ishrani ili nedostaci u sposobnosti preuzimanja ovih proizvoda iz crevne flore i njihovog prenošenja od creva – bilo šta od ovoga može dovesti do progresije bolesti.“

Istraživački tim planira da u narednim studijama ispita ovaj put i ulogu načina ishrane kako bi utvrdili da li se ova nova saznanja mogu biti iskorišćena u dijagnostici, otkrivanju napredovanja bolesti ili čak u njenom lečenju.