Poverenica: Predlog da se ne radi nedeljom

Predlozi poverenice za zaštitu ravnopravnosti u korist porodica: da se očevima da obavezno roditeljsko odsustvo i da se zabrani rad nedeljom.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti smatra da Zakon o finansijskoj podršci porodicama treba dopuniti poreskim podsticajima za kompanije koje brinu o zaposlenima koji imaju porodicu. Takođe, treba uvesti odredbu o obaveznom roditeljskom odsustvu za očeve.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Poverenica je najavila i da će Ministarstvu trgovine ići preporuka da se ne radi nedeljom.

„Ja iz protesta ne kupujem nedeljom u tržnim centrima. Počeli smo analizu i to će biti inicijativa ili preporuka. To je ogroman broj ljudi koji radi nedeljom i ne može da bude sa svojom porodicom.“

Brankica Janković je na drugom panelu konferencije „Poslovanje po meri porodica“ naglasila da nije dobijala pritužbe na direktnu diskriminaciju trudnica i majki. Zaposlene žene nisu prijavljivale da je bilo pitanja poslodavca „Da li planirate da ostanete trudni?“. Međutim, zaposlene majke se žale na niže zarade, lošije radno mesto i nemogućnost napredovanja po završetku porodiljskog odsustva.

Konferenciju „Poslovanje po meri porodica“ organizovala je „Biznis info grupa“.

Izvor: Dnevnik
Fotografija: Ravnopravnost

U vezi sa porodiljskim odsustvom, bilo da su u pitanju majke ili očevi, podsećamo na tekst:

Kada je rad nedeljom u pitanju, dozvolite da vas podestimo na ova dva članka: