Rad nedeljom i praznicima u Srbiji

Rad nedeljom i praznicima je uobičajen u trgovinama u Srbiji. Nedeljom se najviše zarađuje. Sindikati su već podneli inicijativu da se rad nedeljom u trgovinama ukine.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata – ASNS je još pre više od dve godine uputila zahtev nadležnim državnim organima da se zabrani ili ograniči rad u trgovinama nedeljom i državnim praznicima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Postoje mišljenja da bi zabrana rada nedeljom smanjila profit prodavnica. To bi onda bilo amortizovano smanjenjem plata i eventualnim otpuštanjem radnika. Tako bi teret zabrane rada nedeljom pao upravo na zaposlene zbog kojih bi se ta zabrana i uvela.

U ASNS-u su uvereni da zabrana rada nedeljom i praznikom ne bi uticala na profit poslodavaca. Podsećaju i da je u Crna Gora ukinula rad nedeljom.

Rad nedeljom je ukinut i u mnogim drugim zemljama. Evropska unija je članicama prepustila da radno vreme prodavnica urede na osnovu svojih tradicionalnih, kulturnih i verskih potreba. Trgovine ne rade nedeljom u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Poljskoj, Sloveniji.

U Srbiji ima oko 200.000 zaposlenih u oblasti trgovine. Od toga su 70 odsto su žene. Statistika pokazuje da su plate u tom sektoru niže i do 30 odsto od republičkog proseka.

„Danas je vrlo čest slučaj u trgovini da i muž i žena rade u toj oblasti. I onda je on slobodan sredom, ona je slobodna petkom. Dakle, oni godinama, pa i deceniju, nemaju jedan dan kada su svi na okupu i kada su zajedno. Da malo barem na trenutak kapital i profit stavimo po strani, a da se svi zajedno okrenemo neuporedivo više čoveku, građaninu, održanju porodice. Isti broj ljudi koji bi išao u šoping, odnosno u kupovinu u nedelju, to isto obavi u subotu ili u petak. Prema tome, sam obim prodaje, količina prodaje tih artikala, ne bi se suštinski menjao“, smatra Ranka Savić, predsednica ASNS.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da to treba da bude stvar dogovora bez strogih zakonskih rešenja.

Stav Ministarstva trgovine

„I sami trgovci imaju različite stavove, ali generalno ne bi trebalo da se prave izuzeci. Ili da svi rade ili niko. Ako niko ne radi, onda tu mislim i na male radnje, ali i na tržne centre“, rekao je za Danas,

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da administrativne mere nisu popularne i nikada ne donose željene efekte.

„Mislimo da bi to trebalo prepustiti tržištu“, kažu u ministarstvu.

U Ministarstvu kažu da su procene da bi došlo do pada prometa u trgovinama i tržnim centrima, jer se najveći prometi ostvaruju za vreme vikenda.

Podsećaju da poslodavci moraju da poštuju Zakon o radu i u skladu sa tim omoguće zaposlenima odgovarajući odmor u toku dana i radne sedmice.

Izvori: N1, Danas
Fotografija
rawpixel.com / Markus Spiske

Za dalje čitanje, preporučujemo: