3.000 poziva Sigurnoj kući u 2019.

Prošle godine je 31 žena ubijena u Srbiji, a ove je bilo oko 3.000 poziva Sigurnoj kući.

U Srbiji je tokom 2018. godine ubijena 31 žena, rekla je za RTS Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće. Ove, 2019. godine, bilo je oko 3.000 poziva Sigurnoj kući zbog nasilja u porodici.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Žene treba da prepoznaju nasilje, donesu odluku i prijave nasilnike i tako svoj život usmere u nekom boljem pravcu. Sigurna kuća nudi i besplatnu advokatsku pomoć ženama koje su pretrpele nasilje.

Protiv većine nasilnika sudski postupci traju veoma dugo, kaže Vesna Stanojević.

U najvećem broju slučajeva koji su se tragično završili, uzročnik nasilja bila je patologija.

„Moramo da imamo u vidu da postoje žene koje su povređene na razne druge načine od strane nasilnika. Njih ne možemo da krstimo kao patološke slučajeve, jer bismo ih onda opravdavali time. Onda bismo rekli ‘on je bolestan, pa to je normalno'“, naglašava koordinatorka Sigurne kuće. Dodaje da nijedna žena ne treba da prihvati da se odrekne svega onoga što je lepo u životu.

U sigurnim kućama postoji program koji pomaže ženama da postanu ekonomski nezavisne i da pronađu posao. Većina žena koje se nalaze u sigurnim kućama već je pronašla posao, navodi Stanojević. Sledeće godine će, kaže, to biti prioritet.

„Najvažnija je ta ekonomska nezavisnost, jer uglavnom ekonomski zavisne žene nasilje trpe jer nemaju nikakve druge mogućnosti. To moramo da menjamo i to ćemo uraditi da se one edukuju, da nešto završe od kurseva koji im se nude, a nude im se stvarno velike mogućnosti, i da se zaposle i krenu nekim boljim putem.“

Izvor: RTV
Fotografija: Isabella Quintana za Pixabay

Nasilje nad ženama je prisutno u Srbiji. Moramo podsećati na to i raditi sve što možemo da ga sprečimo: