Poverenica: Izveštaj o diskriminaciji u oblasti rada

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Narodnoj skupštini poseban izveštaj o diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, podnela je Skupštini Republike Srbije poseban izveštaj o diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja. Izveštaj je podnet povodom deset godina primene Zakona o zabrani diskriminacije. Najveći broj pritužbi građana i građanki u vezi sa diskriminacijom godinama se odnosi na oblast rada i zapošljavanja.

Izveštaj pokazuje da poseban problem u Srbiji predstavlja diskriminacija žena, pretežno na osnovu pola, kao i bračnog i porodičnog statusa, saopšteno je iz kabineta poverenice.

Izveštaj pokazuje i da postoji problem diskriminacije na osnovu članstva u sindikalnim, političkim i drugim organizacijama. Takođe je prisutna diskriminacija osoba sa invaliditetom, mlađih i starijih radnika, Roma i Romkinja, osoba na osnovu zdravstvenog stanja, kao i na osnovu drugih stvarnih, odnosno pretpostavljenih ličnih svojstava.

„Prema relevantnim istraživanjima, prisutna je i diskriminacija siromašnih građana i građanki, kao i diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta, i drugih. Podaci iz ovog izveštaja nisu jedini pokazatelj rasprostranjenosti diskriminacije u društvu, ali ipak ukazuju na to kako zaposleni, nezaposleni i poslodavci shvataju diskriminaciju na tržištu rada u Srbiji“, rekla je poverenica.

Izveštaj je podnet kako bi se narodnim poslanicama i poslanicima ukazalo na pozitivne pomake, uočene nedostatke, kao i probleme i izazove u pogledu ostvarivanja ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije na tržištu rada.

Izvor: Danas
FotografijaLisa Kristine

Podsećamo na neke vesti i tekstove u vezi sa diskriminacijom: