Početna Magazin Godine Društvo Starosna diskriminacija treća u Srbiji

Starosna diskriminacija treća u Srbiji

Starosna diskriminacija treća je po učestalosti u Srbiji, odmah iza rasizma i seksizma, a od milion nezaposlenih više od 190.000 stariji su od 50 godina. U Srbiji je nezaposleno više od 120.000 žena u pedesetim godinama, pokazao je projekat „Stariji radnici – neki na poslu, a neki ni posla ni penzije“ Centra za demokratiju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovi podaci su alarmantni ako se zna da je svaki šesti stanovnik naše zemlje stariji od 65. Dok je pre dve decenije svaki drugi žitelj Srbije imao više od 37 godina, danas svaki drugi ima 41 i kusur. U strukturi ukupnog stanovništva Srbije, 2010. godine mladi do 14 godina učestvovali su sa 15%, što je za dva odsto manje od udela stanovništva starijeg od 65 godina.

Za poslednjih pola veka udeo mladih gotovo se prepolovio, dok se udeo starih povećao čak dva i po puta. Projekcije pokazuju da će biti još dramatičnije. Udeo stanovništva između 15 i 24 godine u ukupnom stanovništvu opašće do 2050. sa 12,1 na 11,2%. Udeo starijih od 65 povećaće se sa 16,9 na 23,2%.

Udeo radno sposobnog stanovništva (15-64 godine starosti) danas iznosi 67,6% od ukupnog stanovništva, a prema projekcijama za manje od četiri decenije biće 61,1%. Uprkos svemu tome, stariji su žrtve diskriminacije zbog svojih godina, koja je u svetu poznata kao „ejdžizam“. Zato je Centar za demokratiju realizovao projekat „Zaustavimo diskriminaciju starijih i podržimo aktivno starenje“.

„U diskriminaciju starijih spada nejednak tretman ili uskraćivanje prava zbog godina. Tu se ne misli samo na starije od 65, nego i starije od 50 koji su ostali bez posla tokom tranzicije, i ne mogu ponovo da se uključe u proces rada samo zbog godina“, rekla je predsednica udruženja Amiti Nadežda Satarić.

Ona je istakla da je predrasuda da su stariji ljudi „teret društvu“, jer veliki broj njih radi do duboko u starosti, izdržavajući sebe i često pomažući deci i unucima. Oni imaju iskustvo, znanje, mudrost i želju da to podele.