Početna Magazin Godine Društvo Ejdžizam na radnom mestu: Koliko godina imate? Bićemo u kontaktu… Tu-tu…

Ejdžizam na radnom mestu: Koliko godina imate? Bićemo u kontaktu… Tu-tu…

Ejdžizam na radnom mestu: Koliko godina imate? Bićemo u kontaktu… Tu-tu…

Starosna diskriminacija na poslu nije samo ako vas odbiju zbog godina. Nju vidimo i kada vam zbog godina uskrate napredovanje, ili povišice. Žene su u još težoj poziciji, i izloženije ejdžizmu, u odnosu na muškarce…

U 2016. godini oko 20% Amerikanaca sa 65 i više godina i dalje rade. Neki to žele, neki moraju. Nestanak tradicionalne penzije znači da ljudi često moraju da rade i u 60-im i u 70-im godinama života kako bi zadržali pristojan životni standard. Sa druge strane, stariji radnici donose iskustvo i dobre komunikacijske veštine na poslu, često donose i bolje odluke, sa više balansa.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pa ipak, i SAD, preko milion i po starijih od 50 goina ne mogu da nađu posao. Razlog koji se krije iza ove brojke nije u njihovim kvalitetima već u novoj poslovnoj „kulturi“ – reč je o ejdžizmu – diskriminaciji na osnovu godina (nezavisno da li prema mladima ili starima).

Njujork Tajms piše da softverski inženjeri već u 20-im godinama života pre razgovora za posao idu na injekcije botoksa za zatezanje lica i na presađivanje kose kako bi se predstavili još mlađim! Kako onda u takvoj kulturi da se zaposli neko ko ima 40, 50 ili 60 godina, bez obzira na znanje?

I u SAD je ejdžizam u zapošljavanju zabranjen zakonom, ali praksa pokazuje da je itekako prisutan.

Studija iz 2016. godine koju je uradio Nacionalni biro za ekonomska istraživanja SAD kaže da postoji više nego dovoljno dokaza za to da starosna diskriminacija na poslu počinje za žene već od 32 godine i da već tad počinje da se primećuje kako im prestaje napredovanje a plata postaje sve manja u odnosu na plate muškaraca vršnjaka.

Ejdžizam na poslu može da se prepozna u raznim oblicima, ne samo u vidu odbijanja zapošljavanja u korist mlađih, čak i kada su neiskusni ili imaju manje znanja, već i u vidu odbijanja napredovanja, uskraćivanja povećanja plate i beneficija, dobijanja mlađih šefova koji su tek došli u firmu, itd.

Njujork Tajms podseća da starije radnike moramo početi prepoznavati kao resurs i tretirati ih jednako kao i sve druge, jer, uostalom, i mi ćemo biti u toj poziciji za koju deceniju…

izvor: NYT, Penzin