Neslaganje sa bakama i dekama oko vaspitanja dece

Neslaganje oko vaspitanja dece dovodi do toga da svaki sedmi roditelj ograničava vreme koje ona provode sa bakom i dekom.

Nakon što su decenije proveli sprovodeći porodična pravila kao majke i očevi, mnoge bake i deke se odlučuju za opušteniju i zabavniju ulogu u životu svojih unuka. Sa druge strane, druge bake i deke se ne slažu sa načinom na koji njihova (sada odrasla) deca odgajaju svoju decu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Možda je tatu počeo da nervira deda jer dozvoljava unuku da ostaje budan do kasno i da cele noći jede slatkiše. Možda baka mami prigovara u vezi sa načinom na koji ona disciplinuje njenu unuku. Kako bilo, sudeći po ispitivanju Univerziteta u Mičigenu, izgleda da u današnje vreme postoji velika napetost u odnosima između roditelja sa jedne, i baka i deka sa druge strane kada je reč o odlukama vezanim za roditeljstvo. Rezultati ispitivanja su objavljeni u avgustu 2020. godine.

Nešto manje od polovine anketiranih roditelja kaže da su se sukobili ili sa bakom ili sa dekom ili sa oboje u vezi sa različitim stavovima o vaspitanju. Svaki sedmi roditelj kaže da ograničava vreme koje njegovo dete provodi sa bakom i dekom zbog ovih nesuglasica.

U ispitivanju je učestvovalo ukupno 2.016 roditelja dece mlađe od 18 godina u momentu ispitivanja iz Sjedinjenih Država.

Oko čega se roditelji najčešće sukobljavaju sa bakama i dekama?

Pre svega, do nesuglasica dolazi zbog mera discipline – 57 odsto, zatim zbog ishrane i grickalica – 44 odsto i vremena koje se provodi ispred TV ili drugih ekrana – 36 odsto. Druge teme koje obično dovode do rasprava među različitim generacijama odraslih su maniri dece – 27 odsto, najbolji načini za zdravstvenu i sigurnosnu zaštitu dece – 25 odsto, zatim vreme odlaska u krevet i deljenje podataka i/ili fotografija na društvenim mrežama.

„Bake i deke imaju posebnu ulogu u životima unuka i mogu biti važan oslonac roditeljima putem podrške, saveta i čuvanja dece. Ali oni mogu imati drugačije predstave o tome koji su najbolji načini vaspitavanja. To može dovesti do napetosti u odnosima“, objašnjavaju naučnici.

„Ako bake i deke protivreče roditeljima ili se mešaju u način odgoja, to može ozbiljno zategnuti odnos.“

Većina roditelja (40 odsto) koja je navela disciplinu kao izvor nesuglasica, kaže da su bake i deke previše popustljivi i fini prema unucima. Jedan deo (14 odsto), međutim, misli da su bake i deke prestrogi.

Roditelji mogu osećati da se njihov autoritet potkopava kada bake i deke previše popuštaju deci i dozvoljavaju im da čine stvari koje su u suprotnosti sa pravilima utvrđenim u porodici. Ili kada su bake i deke prestrogi i zabranjuju unucima da rade ono što su im roditelji odobrili.

Naučnici kažu da većina ovih neslaganja potiče iz generacijskih razilka. Mnoge bake i deke odbijaju mogućnost da postoji drugi ispravan način odgajanja dece mimo onog „kako se nekada radilo“. Na primer, neke bake i deke ne žele da dozvole da beba spava na leđima ili da je stave u sedište za bebe u kolima.

Poštovati odluke roditelja

Veliki deo ispitanika kaže da su odlučno tražili od baka i deka da poštuju njihove vaspitne metode. Nakon toga, oko polovina baka i deka se zaista potrudilo da popuste, dok je 17 odsto to odbilo.

Ta odluka baka i deka tesno je povezana sa opisom neslaganja – kao neznatnim ili značajnim, koji su dali roditelji. Što je sukob bio veći, to je manja verovatnoća bila da će bake i deke popustiti.

Roditelji koji su naveli da postoje velika neslaganja sa bakom i dekom najčešće su i smatrali da je taj sukob imao negativan uticaj na odnos između deteta i bake i deke.

Ova otkrića ukazuju na to da bi bake i deke trebalo da nastoje da shvate i poštuju zahteve roditelja kako bi i vaspitanje bilo doslednije. Fleksibilniji pristup bi doprineo ne samo pružanju bolje podrške roditeljima u teškom zadatku odgajanja dece, već i izbegavanju sukoba koji bi mogli da eskaliraju do te mere da se izgubi veza između unuka i baka i deka.

Izvor: Mott Poll
FotografijaBeth Lowell za Pixabay

Mogli bi vas zanimati i tekstovi: