Neslaganje sa bakama i dekama oko vaspitanja dece

Neslaganje oko vaspitanja dece dovodi do toga da svaki sedmi roditelj ograničava vreme koje ona provode sa bakom i dekom.

Nakon što su decenije proveli sprovodeći porodična pravila kao majke i očevi, mnoge bake i deke se odlučuju za opušteniju i zabavniju ulogu u životu svojih unuka. Sa druge strane, druge bake i deke se ne slažu sa načinom na koji njihova (sada odrasla) deca odgajaju svoju decu.

Možda je tatu počeo da nervira deda jer dozvoljava unuku da ostaje budan do kasno i da cele noći jede slatkiše. Možda baka mami prigovara u vezi sa načinom na koji ona disciplinuje njenu unuku. Kako bilo, sudeći po ispitivanju Univerziteta u Mičigenu, izgleda da u današnje vreme postoji velika napetost u odnosima između roditelja sa jedne, i baka i deka sa druge strane kada je reč o odlukama vezanim za roditeljstvo. Rezultati ispitivanja su objavljeni u avgustu 2020. godine.

Nešto manje od polovine anketiranih roditelja kaže da su se sukobili ili sa bakom ili sa dekom ili sa oboje u vezi sa različitim stavovima o vaspitanju. Svaki sedmi roditelj kaže da ograničava vreme koje njegovo dete provodi sa bakom i dekom zbog ovih nesuglasica.

U ispitivanju je učestvovalo ukupno 2.016 roditelja dece mlađe od 18 godina u momentu ispitivanja iz Sjedinjenih Država.

Oko čega se roditelji najčešće sukobljavaju sa bakama i dekama?

Pre svega, do nesuglasica dolazi zbog mera discipline – 57 odsto, zatim zbog ishrane i grickalica – 44 odsto i vremena koje se provodi ispred TV ili drugih ekrana – 36 odsto. Druge teme koje obično dovode do rasprava među različitim generacijama odraslih su maniri dece – 27 odsto, najbolji načini za zdravstvenu i sigurnosnu zaštitu dece – 25 odsto, zatim vreme odlaska u krevet i deljenje podataka i/ili fotografija na društvenim mrežama.

„Bake i deke imaju posebnu ulogu u životima unuka i mogu biti važan oslonac roditeljima putem podrške, saveta i čuvanja dece. Ali oni mogu imati drugačije predstave o tome koji su najbolji načini vaspitavanja. To može dovesti do napetosti u odnosima“, objašnjavaju naučnici.

„Ako bake i deke protivreče roditeljima ili se mešaju u način odgoja, to može ozbiljno zategnuti odnos.“

Većina roditelja (40 odsto) koja je navela disciplinu kao izvor nesuglasica, kaže da su bake i deke previše popustljivi i fini prema unucima. Jedan deo (14 odsto), međutim, misli da su bake i deke prestrogi.

Roditelji mogu osećati da se njihov autoritet potkopava kada bake i deke previše popuštaju deci i dozvoljavaju im da čine stvari koje su u suprotnosti sa pravilima utvrđenim u porodici. Ili kada su bake i deke prestrogi i zabranjuju unucima da rade ono što su im roditelji odobrili.

Naučnici kažu da većina ovih neslaganja potiče iz generacijskih razilka. Mnoge bake i deke odbijaju mogućnost da postoji drugi ispravan način odgajanja dece mimo onog „kako se nekada radilo“. Na primer, neke bake i deke ne žele da dozvole da beba spava na leđima ili da je stave u sedište za bebe u kolima.

Poštovati odluke roditelja

Veliki deo ispitanika kaže da su odlučno tražili od baka i deka da poštuju njihove vaspitne metode. Nakon toga, oko polovina baka i deka se zaista potrudilo da popuste, dok je 17 odsto to odbilo.

Ta odluka baka i deka tesno je povezana sa opisom neslaganja – kao neznatnim ili značajnim, koji su dali roditelji. Što je sukob bio veći, to je manja verovatnoća bila da će bake i deke popustiti.

Roditelji koji su naveli da postoje velika neslaganja sa bakom i dekom najčešće su i smatrali da je taj sukob imao negativan uticaj na odnos između deteta i bake i deke.

Ova otkrića ukazuju na to da bi bake i deke trebalo da nastoje da shvate i poštuju zahteve roditelja kako bi i vaspitanje bilo doslednije. Fleksibilniji pristup bi doprineo ne samo pružanju bolje podrške roditeljima u teškom zadatku odgajanja dece, već i izbegavanju sukoba koji bi mogli da eskaliraju do te mere da se izgubi veza između unuka i baka i deka.

Izvor: Mott Poll
FotografijaBeth Lowell za Pixabay

Mogli bi vas zanimati i tekstovi: