Početna Magazin Godine Društvo Uloga EU baka i deka u čuvanju unuka

Uloga EU baka i deka u čuvanju unuka

Planovi evropskih zemalja da se poveća učešće starijih na tržištu rada, nalaze se u sukobu sa važnom ulogom koju bake i deke širom EU imaju u čuvanju unuka

Objavljeno je evropsko istraživanje o ulozi baka i deka u čuvanju unuka. Izgleda da širom Evrope deke i, naročito, bake, igraju ogromnu ulogu u stalnom ili povremenom čuvanju svojih unuka. Više od 40% baka i deka u 12 istraživanih evropskih zemalja sami čuvaju svoje unuke, dok su roditelji odsutni.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zaključeno je da su različite porodične politike povezane sa različitim modelima čuvanja unuka. U zemljama kao što su Švedska i Danska, roditelji rade puno radno vreme, formalne institucije za čuvanje dece su u potpunosti dostupne, kao i izdašni dodaci za porodilje i podrška majkama koje ostaju kod kuće. U tim zemljama, bake imaju mnogo manju ulogu u intenzivnom čuvanju dece, ali su ipak uključene u povremeno čuvanje.

U Portugaliji, Španiji, Italiji i u Rumuniji, gde su izdvajanja za pomoć roditeljima i nezaposlenim majkama ograničena i gde ima malo formalnih struktura i prilika za žene da rade pola radnog vremena, bake i deke se veoma intenzivno bave unucima. U tim zemljama, zaposlene majke rade 40 sati nedeljno i pošto ima malo prilika za čuvanje dece po pristupačnim cenama, one unapred računaju na bake i deke.

Generalno, u zemljama u kojima se najmanje koriste formalni servisi za čuvanje dece, kao što su Mađarska, Portugalija i Rumunija, bake u većem procentu stalno čuvaju unuke. U zemljama koje imaju veći procenat starijih zaposlenih žena, bake su manje uključene u čuvanje unuka. Veća je verovatnoća da će bake starosti od 50 do 69 godina koje nemaju plaćen posao, obezbeđivati čuvanje dece.

Istovremeno, to su iste žene koje evropske vlade žele da ohrabre da ostanu duže u radnom odnosu, kako bi evropske ekonomije nastavile da se razvijaju i kako bi se finansirale penzije. Njihovna važna, ali nevidljiva uloga čuvara unuka, bilo da je svakodnevna ili povremena, nalazi se u sukobu sa njihovom sposobnošću da samofinansiraju svoju starost. To bi imalo značajne posledice i na učešće mladih majki na tržištu rada, kao i na sticanje penzije i finansijsku sigurnost sredovečnih žena.