Planirana izdvajanja novčanih sredstava za obrazovanje odraslih

Vlada Srbije donela je Godišnji plan obrazovanja odraslih za 2021. godinu. Ovakav vid školstva najčešće koriste članovi romskog stanovništva.

Realizacija funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih planirana je u 65 osnovnih škola. Predviđeno je da se upiše 6.156 osoba. Podršku polaznicima pružaće 900 nastavnika i 67 andragoških asistenata.

Planira se izdvajanje pola miliona dinara za više od 6.600 odraslih.

Činjenica je da romsko stanovništvo čini ogroman broj odraslih bez osnovnog obrazovanja. Oko 83 odsto ukupnog broja polaznika su članovi romske zajednice.

Među polaznicima naći će se i 404 korisnika Kazneno-popravnih domova i Vaspitno-popravnih domova. I ovde romsko stanovništvo zauzima najveći procenat, čak 76 odsto.

U 70 srednjih škola biće obezbeđeno srednje obrazovanje za stanovništvo starije od 17 godina. Upis u prvi razred je planiran za 175 vanrednih polaznika, a iz budžeta je izdvojeno pet miliona dinara.

Švedski programi obrazovanja

Skandinavske zemlje poznate su po kvalitetnom obrazovanju. Švedski obrazovni sistem se trudi da jača veze između romskih porodica i lokalnih škola. Programom Nytorpsskolan podržava se regrutacija romskih nastavnika i osoblja.

Celokupan sadržaj nastave prilagođen je romskoj kulturi. Pojedinim razredima je dodatno organizovana i poslepodnevna nastava švedskog jezika. Na časovima matematike daju se primeri iz oblasti trka konja, dok se devojčice podučavaju tradicionalnom vezu i zanatima. Pojedinim razredima je dodatno organizovana i poslepodnevna nastava švedskog jezika. U ovakvim uslovima, napuštanje škole je ravno nuli.

Istraživanja su pokazala da se učenjem na maternjem jeziku pobošljavaju postignuća i ishodi pojedinca. Na osnovu toga, švedski zakon garantuje pomoć i obuku na maternjem jeziku u predškolskom obrazovanju.

Izvor: Tanjug
Fotografija: rawpixel.com

Podsećamo: