Ekonomija Magazin Godine

Crna Gora menja model usklađivanja penzija

Kako bi održala penzioni sistem, Crna Gora menja model usklađivanja penzija, eliminiše posebne uslove za penzionisanje i preispituje posebna rešenja za prevremeni odlazak u penziju

U Crnoj Gori, od 2004. godine primenjuje se tzv. švajcarski model usklađivanja penzija – penzije se usklađuju sa prosečnom zaradom zaposlenih i sa troškovima života.

Od 2004. godine, zbog primene ovog modela, ukupni rashodi Fonda PIO CG porasli su za 178,9%. Pre godinu dana, u januaru 2013. godine, usklađivanje je zamrznuto, a neće ga biti ni ove godine.

Vlada Crne Gore u ovogodišnjem programu rada ima i izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Krajem prošle godine, Vlada Crne Gore je usvojila Analizu penzionog sistema.

Kako bi se postigla održivost penzionog sistema i rešio problem manjka novca u Fondu PIO, pored planirane promene modela usklađivanja penzija, Vlada Crne Gore namerava i da eliminiše posebne uslove za penzionisanje i da preispita posebna rešenja za prevremeni odlazak u penziju.

Od 2010. do jula 2013. godine, ukupno je 6.070 osoba ostvarilo pravo na penziju po posebnim uslovima: kao pripadnik vojske ili policije, kao rudar, kao zaposlen na radnom mestu na kome se osiguranje računa sa uvećanim trajanjem ili odlazak u prevremenu starosnu penziju.

Vlada Crne Gore je, u ovom periodu, u  prevremene penzije slala radnike Kombinata aluminijuma, Željezare i Rudnika boksita kako bi privatne većinske vlasnike oslobodila tehnološkog viška. Njih je oslobodila, a sebi i građanima Crne Gore nametnula novi teret.

Branko Vešović, predsednik Saveza udruženja penzionera, očekuje da sledeće sedmice dobiju Analizu penzionog sistema koju će onda razmotriti Upravni odbor i formirati konkretne stavove.

Prema njegovom mišljenju, najveći problem za finansijsku održivost Fonda PIO jeste to što privreda ne radi, a iz uplate doprinosa stiže najveći deo novca za penzije. Vojo Vuletić, predstavnik penzionera u Demokratskom frontu, kaže:

“Kada je riječ o usklađivanju penzija, naš predlog je jednostavan, a to je da one prate zarade. Drugim riječima, rast plata znači i rast penzija i obratno. Svih drugih parametara se treba ostaviti.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija