Početna Magazin Godine Ekonomija Crna Gora menja model usklađivanja penzija

Crna Gora menja model usklađivanja penzija

Kako bi održala penzioni sistem, Crna Gora menja model usklađivanja penzija, eliminiše posebne uslove za penzionisanje i preispituje posebna rešenja za prevremeni odlazak u penziju

U Crnoj Gori, od 2004. godine primenjuje se tzv. švajcarski model usklađivanja penzija – penzije se usklađuju sa prosečnom zaradom zaposlenih i sa troškovima života.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Od 2004. godine, zbog primene ovog modela, ukupni rashodi Fonda PIO CG porasli su za 178,9%. Pre godinu dana, u januaru 2013. godine, usklađivanje je zamrznuto, a neće ga biti ni ove godine.

Vlada Crne Gore u ovogodišnjem programu rada ima i izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Krajem prošle godine, Vlada Crne Gore je usvojila Analizu penzionog sistema.

Kako bi se postigla održivost penzionog sistema i rešio problem manjka novca u Fondu PIO, pored planirane promene modela usklađivanja penzija, Vlada Crne Gore namerava i da eliminiše posebne uslove za penzionisanje i da preispita posebna rešenja za prevremeni odlazak u penziju.

Od 2010. do jula 2013. godine, ukupno je 6.070 osoba ostvarilo pravo na penziju po posebnim uslovima: kao pripadnik vojske ili policije, kao rudar, kao zaposlen na radnom mestu na kome se osiguranje računa sa uvećanim trajanjem ili odlazak u prevremenu starosnu penziju.

Vlada Crne Gore je, u ovom periodu, u  prevremene penzije slala radnike Kombinata aluminijuma, Željezare i Rudnika boksita kako bi privatne većinske vlasnike oslobodila tehnološkog viška. Njih je oslobodila, a sebi i građanima Crne Gore nametnula novi teret.

Branko Vešović, predsednik Saveza udruženja penzionera, očekuje da sledeće sedmice dobiju Analizu penzionog sistema koju će onda razmotriti Upravni odbor i formirati konkretne stavove.

Prema njegovom mišljenju, najveći problem za finansijsku održivost Fonda PIO jeste to što privreda ne radi, a iz uplate doprinosa stiže najveći deo novca za penzije. Vojo Vuletić, predstavnik penzionera u Demokratskom frontu, kaže:

„Kada je riječ o usklađivanju penzija, naš predlog je jednostavan, a to je da one prate zarade. Drugim riječima, rast plata znači i rast penzija i obratno. Svih drugih parametara se treba ostaviti.