Početna Magazin Godine Moćne kombinacije hrane (2) – beli luk i riba, paradajz i brokoli

Moćne kombinacije hrane (2) – beli luk i riba, paradajz i brokoli

Moćne kombinacije hrane (2) – beli luk i riba, paradajz i brokoli

Hranom se možemo boriti protiv bolesti, ali treba znati i koje su kombinacije u toj borbi najbolje

Fotografija: Riba na talandari

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Beli luk i riba

Bore se protiv zapaljenja, visokog pritiska, holesterola

Riba i plodovi mora glavni su izvor omega 3 masnoća. Bogati su i selenom i vitaminom D, proteinima, a sadrže malo zasićenih masnoća. Omega 3 masne kiseline pomažu u snižavanju krvnog pritiska, srčanog ritma i triglicerida; poboljšavaju funkciju krvnih sudova i smanjuju upale.

Preporučuje se da nedeljno jedna-dve porcije sadrže masnu ribu (losos, haringa, skuša, sardela, sardina). Za još jači uticaj na krvnu sliku, ovu ribu treba spremati sa belim lukom. Istraživači su testirali uticaj belog luka i ribljeg ulja, kada se uzimaju zajedno i odvojeno, na ljude sa visokim nivoom holesterola.

Pokazalo se da je kombinovanje najbolji način za snižavanje ukupnog holesterola, LDL-a i triglicerida.

Paradajz i brokoli

Bore se protiv raka prostate

Ovo povrće bogato je sa jedinjenjima koje se bori protiv tumora: paradajz sadrži antioksidante kao što su likopen, vitamin C i vitamin A, a brokoli sadrži fitoelemente beta-karotin, indole i izocijanate. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Ilinois pokazalo je da, kada se jedu zajedno, ove dve namirnice predstavljaju pravi udar na rak prostate.

„Primetili smo dodatni efekat kod kombinovanja. Mislimo da je to zbog toga što bioaktivna jedinjenja u svakom posebno imaju različite načine borbe protiv raka“, kaže prof. Erdman sa ovog univerziteta. Dakle, potrudite se da na stolu makar tri puta nedeljno imate porciju brokolija i kuvanih paradajza (kuvan ima veći procenat likopena).