Koje alkoholno piće najviše šteti zdravlju?

Naučnici i ini se odavno raspravljaju oko toga koliko alkohol šteti zdravlju. Ako šteti, da li podjednako šteti? Koje alkoholno piće najviše šteti zdravlju?

Ruski lekar Danil Pokrovski smatra da pivo najviše šteti ljudskom zdravlju, dok je suvo crno vino najmanje štetno alkoholno piće.

Pokrovski smatra da je pivo najopasnije alkoholno piće koje nanosi najviše štete ljudskom zdravlju, zbog čega bi ga trebalo zabraniti.

„Alkohol je najmanje štetan sastojak piva. Ostale komponente, koje daju pivu ukus, boju, penu izuzetno su štetne za ljudsko zdravlje, uključujući i one supstance koje sadrže kobalt“, objasnio je ruski stručnjak.

On je istakao da je ta supstanca kardiotoksična, a njegova dozvoljena dnevna doza sadržana je u 375 mililitara piva.

„Metali koje sadrži pivo izazivaju kardiopatiju, masnoću oko srca, a patologiju neretko prati i smrt obolele osobe“, ističe Pokrovski.

Lekar je naveo primer srednjovekovnih umetnika koji su radili sa bojom na bazi kobalta. Kako je istakao, niko od njih nije doživeo starost zbog toksičnosti tog metala.

Narkolog je naglasio i da se ljubitelji piva takođe mogu otrovati kobaltom.

Pokrovski je dodao da je najmanje štetno alkoholno piće suvo crno vino, jer je posebno bogato vitaminima, mikroelementima i antioksidantima.

Izvor: Sputnik Srbija
Slika: The national library of the United States

Napomene Penzina:

Alkoholna pića poznata su, u raznim oblicima, od pamtiveka. Mnoge kulture širom sveta su ih spojile sa svojom tradicijom. Tako je i kod nas. To, međutim, nije razlog da ih i dalje konzumiramo ako nam škode.

Ali da li štete i ako da, koje alkoholno piće najviše šteti zdravlju, o tome ne postoji usaglašeno, opšteprihvaćeno mišljenje. Daleko od toga.

Evo nekoliko teza koje se razlikuju od tvrdnje Pokrovskog ili joj čak protivreče.

Sva alkoholna pića štete zdravlju u tolikoj meri da ih treba zabraniti

Ovo nije bio samo stav pojedinih država koje su tokom XX veka zakonski zabranile prodaju i konzumaciju alkohola. Neki naučnici i danas dele taj stav.

Britanski naučnik dr Dejvid Nat svojevremeno je, kao ekspert britanske vlade za suzbijanje narkotika, izjavio, i čvrsto ostao pri svom stavu, da su neke zabranjene droge manje opasne od cigareta i alkohola. On je i napravio piće koje deluje kao alkohol, ali ne šteti zdravlju. O tome više možete pročitati u tekstu: Deluje kao alkohol, ali ne šteti zdravlju

Alkoholna pića možda, ali samo kao aperitiv

Nemački naućnik Kristijan Princ ne vidi nikakvo pozitivno delovanje žestokiv pića na zdravlje. Ako neko ipak žarko želi da popije koju, najbolje je pre jela uzeti šeri, zatim porto, pivo ili neku vrstu penušavog vina. O ovome više, na linku: Šetnja pomaže želucu, alkohol mu škodi

Pivo može doprineti zaštiti od kancera

Ovo je, upravo, zaključak koji je u suprotnosti sa mišljenjem dr Pokrovskog. Naime, portugalski naučnici su zaključili da marinada u pivu smanjuje stvaranje kancerogena u mesu grilovanom na roštilju. O ovom istraživanju možete čitati u tekstu: Mariniranje mesa u pivu pomaže zaštiti od kancera

U svakom slučaju, ako konzumirate alkohol, sigurno je da nije zdravo da se u tome preteruje. Alkoholizam jeste bolest, i to opasna.