Početna Magazin Godine Šetnja pomaže želucu, alkohol mu škodi

Šetnja pomaže želucu, alkohol mu škodi

Alkoholna pića samo mogu da otežaju varenje, a ne da ga podstaknu, mišljenje je Kristijana Princa, direktora Gastroeneterološke klinike Helios u Vupertalu, Nemačka.

„Ja sam veliki neprijatelj rakije posle jela. I uopšte ne vidim nikakvo pozitivno delovanje žestokih pića po zdravlje“, kaže Princ.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Deutsche Welle navodi i rezultate jednog istraživanja u kome su ispitanici dobili fondu od sira (jelo od topljenog punomasnog sira, izuzetno kalorično i teško za varenje). Podeljeni su u grupe koje su uz jelo dobile da piju crni čaj, vino, rakiju ili vodu. Zaključak istraživanja je da što se više alkohola unese u organizam, to je gore po varenje.

Doktor Princ kaže da, ukoliko neko ipak želi da konzumira alkohol, najbolje je pre jela uzeti šeri, zatim porto, pivo ili neku vrstu penušavog vina (ne navodi se koju). Za varenje je dobro i da se aperitiv uzme pola sata pre jela. Tada se može uživati u punom ukusu hrane. Iako se zna da gorke supstance iz pića mogu pomoći varenju, jaka šoljica espresa neposredno pre jela može pokvariti ukus hrane zbog svog dominantnog sastava.

Čaša dobro izabranog vina može služiti kao pojačivač ukusa nekog jela, ali Princ zasad ne vidi medicinske razloge za konzumaciju vina u toku jela. Što se piva tiče, ovaj Nemac je izričit – ne treba ga piti uz jelo. „Kvasac dovodi do akumulacije vazduha u želucu i dodatno ga nadima. To dovodi do još jačeg osećaja napetosti.“

Ukoliko neko želi da pomogne svom želucu nakon obilnog obroka, doktor preporučuje šetnju. Smatra da pokreti trbušnog zida pomažu želucu da bolje pumpa.