Crveni krst 144 godine u Srbiji

Crveni krst je, bez prekida, 144 godine u Srbiji. Ova organizacija je jedna od najstarijih na svetu.

Crveni krst Srbije od osnivanja do danas radi i funkcioniše bez prekida 144. godine. Svojim aktivnostima i programima, na kojima je angažovano 750 zaposlenih i oko 70.000 volontera, tokom 2019. godine je obuhvatio 1,5 miliona građana Srbije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta u Srbiji rekao je povodom jubileja, koji je svečano obeležen 6. februara, da je ta organizacija jedna od najstarijih na svetu. Crveni krst Srbije je osnovan 1876. godine kao jedno od prvih petnaest nacionalnih društava Crvenog krsta u svetu.

„Trajemo u kontinuitetu i bez prekida 144. godine. To upravo govori o humanim vrednostima koje gaji srpski narod i to je razlog zbog čega traje toliko dugo“, rekao je Radovanović.

Radovanović smatra posebno značajnim to što je više od 2.678 mladih po prvi put volontiralo.

„Došli smo do ukupno 70.000 volontera i to je zaista impozantan podatak i mera kvaliteta rada Crvenog krsta u Srbiji.“

Veštinama prve pomoći Crveni krst u Srbiji je obučio više od 31.000 građana i dece školskog uzrasta.

Kroz program narodnih kuhinja pripremili su tople obroke za 33.715 socijalno ugroženih lica u 77 sredina pripremivši oko sedam miliona kuvanih obroka.

U toku 2019. godine distribuirao 5,9 miliona humanitarne pomoći.

Samo na Kosovu i Metohiji najugroženijim porodicama Crveni krst Srbije je dirstribuirao 8.000 paketa hrane i higijenskih sredstava.

Kroz program brige o starijima koji se odvija u 82 sredine zahvaljujući angažovanju 1. 000 volontera, kvalitet života 13.188 starijih osoba je unapređen.

Malo istorije…

Crveni krst Srbije osnovan je 25. janura po starom, a 6. februara po novom kalendaru 1876. godine u Beogradu, u zgradi na Studentskom trgu.

Neposredan povod nastanka Srpskog Društva Crvenog krsta bilo je stradanje izbeglica posle hercegovačkog ustanka i potreba pružanja pomoći ugroženom, izbeglom stanovništvu.

Danas se u sastavu Crvenog Krsta nalaze: dve pokrajinske organizacije i 183 organizacije u gradovima i opštinama.

Crveni krst u Srbiji poštuje osnovne principe Međunarodnog pokreta Crvenog krsta: humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Izvor: RTV