Početna Magazin Godine Deluje kao alkohol, ali ne šteti zdravlju?

Deluje kao alkohol, ali ne šteti zdravlju?

Dr Dejvid Nat, ugledni naučnik i profesor na londonskom Imperijal koledžu, postao je poznat i istovremeno pao u nemilost, kada je kao ekspert britanske vlade za suzbijanje narkotika izjavio, i čvrsto ostao pri svom stavu, da su neke zabranjene droge manje opasne od cigareta i alkohola.

Krajem 2013. godine, Nat je izneo podatke o svojim istraživanjima moguće zamene za alkohol. Da je danas alkohol izmišljen, on ne bi mogao da dospe u prodaju pošto je daleko toksičniji nego što to dozvoljavaju propisi. Odgovoran je za smrt oko 2,5 miliona ljudi godišnje, više nego malarija i SIDA. Razlog je dobro poznat: alkohol je otrovan za kompletan organizam, naročito za jetru, srce i mozak. Oko 10% korisnika postane zavisno.

Jedini način da se smanji štetnost alkohola jeste da se ograniči njegova potrošnja pomoću većih cena i ograničene dostupnosti. Većina država ovo izbegava zbog javnog mnjenja i straha od gubitka prihoda od poreza. Zato je, smatra dr Nat, potrebna alternativna strategija – proizvesti manje štetnu verziju alkohola.

Poznato je, objašnjava, da alkohol u mozgu cilja na neurotransmiterski sistem gama-aminobuternu kiselinu (GABA), koja smiruje mozak. Nat je izdvojio pet jedinjenja koja utiču na GABA, ali bez negativnih propratnih efekata. Sada treba da ih „upakuje“ tako da imaju prijatan i privlačan ukus.

Testirao ih je i na sebi. Tvrdi da je opijenost prava, ali je, nakon toga, on kao nov. Sada su mu potrebna sredstva za dodatne testove i, zatim, plasiranje proizvoda na tržište. Kompanije iz industrije alkohola zainteresovane su, ali ne žele da se angažuju sve dok ovo otkriće ne ugrozi njihovu prodaju, kaže Nat. Slična situacija je bila i sa duvanskom industrijom i razvojem e-cigareta. Isprva su se držale po strani, a sada mnoge od njih proizvode ovu zamenu.

Nat zaključuje da dok ne investiramo u nov pristup alkoholu, nećemo ni shvatiti ogroman zdravstveni potencijal ove alternative.