Magazin Godine Zdravlje

Sedenje je pušenje 21. veka

Ljudsko telo stvoreno je za hodanje i ljudi su ga tako i koristili hiljadama godina, do skoro. Veliki broj zaposlenih sede duže od polovine svog radnog vremena što negativno utiče na cirkulaciju i dovodi do neprijatnosti i bolova.

U ovom položaju telo ne troši energiju pa je u toku debata da li nas gojaznijim čini ishrana ili inertnost. Poređenja radi, zaposleni na stolici sagori 300 kalorija dnevno, dok radnik koji se obavlja fizički posao može da sagori i 2.300 kalorija na dan.

Jedna studija iz 2012. godine analizirala je 18 drugih studija sa ukupno 800.000 ispitanika, i otkrila da se sedenjem povećavaju rizici od dijabetesa (112 odsto), kardiovaskularnih problema (147 odsto), smrtnosti izazvane kardivaskularnim problemima (90 odsto) i smrtnosti izazvane drugim različitim uzrocima (49 odsto).

– Sedenje je novo pušenje – kaže Anup Kanodia, fiziolog i istraživač sa državnog univerziteta u Ohaju. On se poziva i na australijsku studiju iz 2012. godine koja kaže da svaki sat gledanja TV-a (uz pretpostavku sedenja), skraćuje život za 22 minuta, dok, na primer pušači, skraćuju život 11 minuta po cigareti.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija