Početna Magazin Godine Sedenje je pušenje 21. veka

Sedenje je pušenje 21. veka

Ljudsko telo stvoreno je za hodanje i ljudi su ga tako i koristili hiljadama godina, do skoro. Veliki broj zaposlenih sede duže od polovine svog radnog vremena što negativno utiče na cirkulaciju i dovodi do neprijatnosti i bolova.

U ovom položaju telo ne troši energiju pa je u toku debata da li nas gojaznijim čini ishrana ili inertnost. Poređenja radi, zaposleni na stolici sagori 300 kalorija dnevno, dok radnik koji se obavlja fizički posao može da sagori i 2.300 kalorija na dan.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Jedna studija iz 2012. godine analizirala je 18 drugih studija sa ukupno 800.000 ispitanika, i otkrila da se sedenjem povećavaju rizici od dijabetesa (112 odsto), kardiovaskularnih problema (147 odsto), smrtnosti izazvane kardivaskularnim problemima (90 odsto) i smrtnosti izazvane drugim različitim uzrocima (49 odsto).

– Sedenje je novo pušenje – kaže Anup Kanodia, fiziolog i istraživač sa državnog univerziteta u Ohaju. On se poziva i na australijsku studiju iz 2012. godine koja kaže da svaki sat gledanja TV-a (uz pretpostavku sedenja), skraćuje život za 22 minuta, dok, na primer pušači, skraćuju život 11 minuta po cigareti.