Magazin Godine Zdravlje

Šta dugi radni sati i sedenje rade tvom telu – 8 razloga za odmor

Slika: novi trend u kancelarijama - podesivi stolovi za povremeno stajanje na radnom mestu

Ukratko – ustanite iz kancelarijske stolice pre nego što vas ubije. Detaljnije – dugotrajno sedenje za trećinu, duplo, ili nekoliko puta može da poveća rizike od raznih zdravstvenih problema, bolesti, pa čak i nekih oblika raka…

Na primer, iako je zvanično puno radno vreme u SAD, kao i kod nas, osam sati dnevno, to jest, 40 sati nedeljno, prema nekim istraživanjima na poslu se ostaje prosečno 47 sati nedeljno – svakoga dana preko sat vremena duže.

Vreme provedeno u kancelariji još je duže za one radnike koji nisu plaćeni po satu. Oni provode 49 sati nedeljno na poslu, a svaki četvrti kaže da provede i po 60 sati nedeljno u kancelariji – praktično 12 sati svakog dana od ponedeljka do petka.

U Srbiji je situacija slična, za neke radnike, mada, iskreno govoreći, mnogi rade i nešto kraće od 40 sati nedeljno. Ipak, da ne ulazimo u stvarnu potrebu da se radi toliko, ono što je ovde ključno jeste to što dugotrajno sedenje koje u velikoj meri ugrožava zdravlje.

Osam sati dnevno je negde na granici koju telo može da izdrži sa umerenim posledicama, ali prekovremeni sati mogu da nas “dotuku”. Samo zato što sedimo a ne stojimo, sagorevamo 50 kalorija manje na sat i neminovno se gojimo. Ovo je jedan od glavnih argumenata za novi trend kombinovanog sedenja i stajanja za računarom.

Osnovni zdravstveni problemi povezani sa sedenjem

Srčane bolesti – Mišići sagorevaju manje masti i krvni sudovi su zapušeniji tokom dugog sedenja, dozvoljavajući masnim kiselinama da lakše zapuše srce. Dugo sedenje povezuje se sa visokim krvnim pritiskom i visokim nivoima holesterola, i ljudi koji najviše sede pod duplo su većim rizikom od oboljevanja u odnosu na one koji najmanje vremena provode sedeći.

Previše aktivan pankreas – Pankreas proizvodi insulin, hormon koji prenosi glukozu do ćelija hraneći ih energijom. Međutim, ćelije u neaktivnim mišićima ne reaguju spremno na dostavu insulina, tako da pankreas proizvodi sve više i više, pa može doći do dijabetesa i drugih bolesti. Istraživanje iz 2011. godine utvrdilo je smanjenu reakciju na insulin već nakon jednog dana dužeg sedenja.

Rak debelog creva – Istraživanja povezuju sedenje sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Tačan razlog nije sasvim jasan, ali jedna od teorija jeste da povećana količina insulina dovodi do razmnožavanja ćelija u i oko creva. Druga teorija jeste da redovno kretanje stvara prirodne antioksidante koji ubijaju slobodne radikale koji oštećuju ćelije i mogu izazvati rak.

Degeneracija mišića – Atrofija i degeneracija mišića bokova i butina, gluteusa (mišići donjeg dela leđa), stomačnih mišića, trapeznih mišića (ramena, vrat i leđa), itd.

Problemi za mozak – Kretanjem se sveža krv i kiseonik pumpaju u mozak i aktiviraju sve vrste hemikalija koje su odgovorne za pokretanje mozga i raspoloženja. Kada se dugo sedi, sve ovo se usporava, uključujući i moždane funkcije.

Ukočen vrat – sedenje za računarom, ili dugo telefoniranje na radnom mestu utiču na trajne poremećaje vratnih pršljenova zbog dugog nepravilnog položaja kičme u vratnom delu.

Problemi ramena i vrata – Naginjanje glave napred ili u stranu remeti ravnotežu i prenos težine glave na telo, pa mišići vrata i ramena trpe veće opterećenje istezanjem, naročito trapezni mišići.

Problemi sa kičmom i diskusima – Kada se krećemo, diskovi između pršljenova u srednjem delu kične šire se i sakupljaju kao sunđer, usisavajući svežu krv i hranljive sastojke. Ali, kada sedimo dugo, diskovi su stalno isceđeni, kolagen se stvrdnjava oko ligamenata.

Detaljnije statistike na ovu temu pronađite na sajtu News.Mic.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija