Magazin Godine Zdravlje

Vežba nije dovoljna da otkloni rizike sedenja

Kada sedimo sagorevamo manje kalorija i slabo nam radi cirkulacija što izaziva brojne probleme, ali to nije sve. Istovremeno, sprečavamo stvaranje enzima kog nazivamo lipoproteinska lipaza, koji je ključan za pretvaranje lošeg holesterola u dobar.

Sedenje može izazvati i rezistentnost na insulin i probleme sa šećerom, što se sve povezuje sa srčanim oboljenjima i dijabetesom.
Nije dovoljno ni ako uradimo 100 čučnjeva ujutru, jer samo vežba nije rešenje za probleme izazvane sedenjem. Sagorećemo nešto kalorija ali za svega nekoliko sati stvaranje pomenutog enzima može opasti za 90 odsto, pokazuje jedno istraživanje iz 2008. godine.
Možemo pokušati da organizujemo stajaće radno mesto, kao što su to za sebe činili Vinston Čerčil, Čarls Dikens, Bendžamin Franklin, Ernest Hemingvej i Mark Tven. Na sreću, po jednom istraživanju izgleda da pomaže i dvominutna šetnja na svakih 20 minuta koja će regulisati glukozu u metabolizmu.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija