Jaja u prodavnicama više ne moraju da budu u frižideru

Jaja u prodavnicama, prema propisima koji su na snagu stupili još početkom 2020. godine, više ne moraju da budu u frižideru. Jaja se sad, po propisu, drže na temperaturi iznad pet stepeni.

U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede objašnjavaju da jajima najviše odgovara ovakva temperatura. Zato nema razloga za brigu da će ovo uticati na kvalitet namirnice.

Pravilnikom o kvalitetu jaja je predviđeno da se jaja čuvaju na temperaturi višoj od pet stepeni. Propisano je da ta namirnica može da se čuva na temperaturi nižoj od pet stepeni samo tokom transporta koji je kraći od 24 sata ili u maloprodajnim objektima u periodu kraćem od 72 sata.

Zoran Ivanović, načelnik Odeljenja veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede kaže da je Pravilnik o kvalitetu jaja stupio na snagu još 1. januara. Međutim, pojedini trgovinski lanci su sada počeli da rade marketinšku kampanju u vezi sa tim.

Hrana životinjskog porekla čuva se na temperaturi plus osam stepeni, a sveže meso i proizvodi od mesa na temperaturi od dva do četiri stepena.

„Potrošači su i ranije mogli da primete da su se jaja čuvala u vitrinama gde i mlečni prozvodi. Njihova temperatura skladištenja je plus osam stepeni, pa praktično i nema neke razlike“, rekao je Ivanović.

Mnoga istraživanja upoređivala su načine čuvanja jaja – na temperaturi višoj od pet stepeni i sobnoj. Zaključeno je da kvalitet jaja nije pogoršan.

Nagle promene temperature utiču na kondenzaciju vlage na površini jaja. Ovo može da doprinese razmožavanju mikroorganizama koji tako lakše prodiru u ljusku.

Ivanović ukazuje da briga o bezbednosti hrane počinje već na farmi. Dodaje da jaja moraju biti označena u skladu sa Pravilnikom i da imaju naznačen rok upotrebe.

Potrošači su, naglašava Ivanović, savesni te prijavljuju sve slučajeve kada primete da nešto nije u skladu sa propisima.

Izvor: Na dlanu

Mogli bi vas zanimati tekstovi: