Slovenačka jaja „holinček“ pomažu u borbi protiv demencije?

Slovenci su uspeli da uzgoje sortu kokoške koja nosi jaja za koja se smatra, a neke naučne analize potvrđuju tu pretpostavku, da usporavaju razvoj demencije i Alchajmerove bolesti.

Slovenački stručnjaci tvrde da su višegodišnjom selekcijom uspeli da uzgoje sortu kokoške koja nosi jaja sa veoma visokom koncentracijom holina. Ova „lekovita“ jaja navodno usporavaju napredovanje Alchajmerove bolesti i demencije, prenosi N1.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Analiza Hemijskog instituta u Ljubljani potvrdila je da konzumiranje jaja kokošaka „šentjernejske sorte“ pomaže obolelima od Alchjamera i dementnim osobama.

„Jaje od te kokoške nazvali smo ‘holinček’ jer sadrži mnogo holina. To je materija važna za funkcionisanje ćelija, a suzbija nastanak rane demencije i Alchajmerove bolesti“, rekao je Stane Bregar iz udruženja Gallus Bartolomaeus koje promoviše uzgoj te kokošje vrste.

Zanimljivo je da je ta vrsta zapravo dobila naziv po petlu, što je jedinstven slučaj u svetu. Reč je o vrsti „šentjernejski petao“ koja je, po nekim podacima, uzgajana u krajevima oko mesta Šentjernej još od vremena starih Kelta. Taj petao nalazi se i u grbu opštine.

„Petao, kog popularno zovemo bartolomejček, bitan je činilac izvanrednog kvaliteta naših jaja“, tvrdi Bregar.

Naučno je utvrđeno da peteo, koji je lakši od ostalih sorti, „drži“ jato od oko 15 kokošaka, 50 odsto više nego što je to slučaj s drugim vrstama.

„Narodski rečeno, naš petao ima nešto veći libido od ostalih. Kvalitetu jaja doprinosi i to što su naše kokoške na slobodnoj ispaši u čistoj prirodi“, rekao je Bregar.

Slovenački mediji navode da se razmišlja i o osnivanju „banke gena“ kako bi se gen petla iz Šentjerneja očuvao za buduće generacije.


Preporučujemo i tekstove: