Početna Magazin Godine Za srce su bolji puter i jaja nego grickalice i pecivo

Za srce su bolji puter i jaja nego grickalice i pecivo

Za srce su bolji puter i jaja nego grickalice i pecivo

Naučnici nisu našli vezu između povećanog rizika od bolesti srca i moždanog udara i unosa zasićenih masti (puter, žumance, mleko…), ali su našli vezu između ovih oboljenja i transmasti koje nastaju industrijskim procesom i koriste se za pravljenje grickalica i margarina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija iz teksta Meze – mali zalogaji na paleti boja

Nasuprot stavovima koji su osnova savremenih saveta o ishrani, analizom poslednjih podataka, naučnici nisu mogli da utvrde postojanje povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti usled unošenja zasićenih masti. Pronađena je, međutim, veza između industrijskih transmasti i povećanja rizika od srčanih oboljenja.

Ovo istraživanje je objavljeno u British Medical Journal (BMJ).

Zasićene masti dobijamo uglavnom iz proizvoda životinjskog porekla, kao što su puter, kravlje mleko, meso, losos i žumanca, i iz nekih biljnih proizvoda, kao što su ulje kakaa i palme.

Transmasti su industrijski proizvod nastao iz biljnih ulja (putem procesa koji se naziva hidrogenizacija) za pravljenje margarina, grickalica i pakovanih, smrznutih pekarskih proizvoda.

Rasel de Suza i njegove kolege sa MekMaster univerziteta u Ontariju analizirali su rezultate 50 opservacionih ispitivanja. Nije pronađena nikakva jasna veza između zasićenih masti i smrti iz bilo kog razloga, bolesti srca i kardiovaskularnih bolesti, ishemijskog moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Što se tiče unosa industrijskih transmasti, pronađena je veza između njih i porasta smrti iz bilo kog razloga (povećanje od 34 odsto), povećanja rizika od koronarnih bolesti (21 odsto povećanja) i povećanje od 28 odsto kad je u pitanju smrtnost usled bolesti srca. Rezultati nisu dosledni u pogledu veza transmasti i dijabetesa tipa 2 i ishemijskog moždanog udara.

Naučnici ističu da su ovi rezultati dobijeni na osnovu opservacionih ispitivanja, te da se ne mogu izvući definitvni uzročno-posledični zaključci. Ova analiza, međutim, potvrđuje zaključke prethodno objavljenih pet sistematskih meta-analiza o masnoćama i koronarnim bolestima srca.