Oznaka „Poreklom iz Srbije“ na mesu i mesnim prerađevinama

Oznaka „Poreklom iz Srbije“ od sada je obavezna na mesu i mesnim prerađevinama domaćeg porekla. Ova oznaka, međutim, ne znači da su ove namirnice stoprocentno iz Srbije.

Od 1. aprila 2022. godine, u svim prodavnicama meso i proizvodi u kojima je više od 50 procenata mesa domaćeg porekla biće obeleženi posebnom grafičkom oznakom „Poreklom iz Srbije“. Ovo je odredba novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane Ministarstva poljoprivrede.

Nova oznaka mora biti istaknuta na vidljivom mestu – ili pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu. Mora biti najmanje iste veličine kao cena.

Na ovu meru Ministarstvo poljoprivrede se odlučilo u skladu sa predlogom poljoprivrednika, da bi dodatno podstaklo domaću proizvodnju mesa. Smatraju da će kupci imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju zahvaljujući ovoj meri.

U Ministarstvu poljoprivrede očekuju da ova mera dugoročno pozitivno deluje na domaću proizvodnju.

Kupcima će se, na ovaj način, ukazati gde mogu kupovati domaće proizvode. Oznaka predstavlja, navodi se, i način promocije prednosti kvaliteta domaćih proizvoda.

Odredbe Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane preciziraju da se grafičkom oznakom „Poreklom iz Srbije“ mogu označiti goveđe, svinjsko, ovčije, kozije meso, kao i meso živine (sveže, rashlađeno ili zamrznuto).

Pravilnikom je propisano da je obaveza proizvođača mesa i mesnih prerađevina da prodavcu dostavi izjavu kojom garantuje da je njegov proizvod u skladu sa propisima. Tako prodavac zna da proizvod može da se obeleži grafičkom oznakom „Proizvedeno u Srbiji“. stavljanje te oznake onda postaje i obaveza prodavca koji jasno mora da istakne na mestu gde se prodaju ti proizvodi u njegovom objektu.

Proizvođač takođe mora da garantuje da meso ili prerađevina ispunjavaju uslove da budu obeleženi grafičkom oznakom na osnovu sistema sledljivosti koji ima u svojoj proizvodnji, pa može da obezbedi identifikaciju svakog polaznog materijala koji je ugrađen u proizvod i kojom mogu da dokumentuju garancije da proizvodi ispunjavaju uslove da budu obeleženi grafičkom oznakom „Poreklom iz Srbije“.

Izvor: N1
Fotografija: Penzin.rs