Oznaka „Poreklom iz Srbije“ na mesu i mesnim prerađevinama

Oznaka „Poreklom iz Srbije“ od sada je obavezna na mesu i mesnim prerađevinama domaćeg porekla. Ova oznaka, međutim, ne znači da su ove namirnice stoprocentno iz Srbije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Od 1. aprila 2022. godine, u svim prodavnicama meso i proizvodi u kojima je više od 50 procenata mesa domaćeg porekla biće obeleženi posebnom grafičkom oznakom „Poreklom iz Srbije“. Ovo je odredba novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane Ministarstva poljoprivrede.

Nova oznaka mora biti istaknuta na vidljivom mestu – ili pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu. Mora biti najmanje iste veličine kao cena.

Na ovu meru Ministarstvo poljoprivrede se odlučilo u skladu sa predlogom poljoprivrednika, da bi dodatno podstaklo domaću proizvodnju mesa. Smatraju da će kupci imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju zahvaljujući ovoj meri.

U Ministarstvu poljoprivrede očekuju da ova mera dugoročno pozitivno deluje na domaću proizvodnju.

Kupcima će se, na ovaj način, ukazati gde mogu kupovati domaće proizvode. Oznaka predstavlja, navodi se, i način promocije prednosti kvaliteta domaćih proizvoda.

Odredbe Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane preciziraju da se grafičkom oznakom „Poreklom iz Srbije“ mogu označiti goveđe, svinjsko, ovčije, kozije meso, kao i meso živine (sveže, rashlađeno ili zamrznuto).

Pravilnikom je propisano da je obaveza proizvođača mesa i mesnih prerađevina da prodavcu dostavi izjavu kojom garantuje da je njegov proizvod u skladu sa propisima. Tako prodavac zna da proizvod može da se obeleži grafičkom oznakom „Proizvedeno u Srbiji“. stavljanje te oznake onda postaje i obaveza prodavca koji jasno mora da istakne na mestu gde se prodaju ti proizvodi u njegovom objektu.

Proizvođač takođe mora da garantuje da meso ili prerađevina ispunjavaju uslove da budu obeleženi grafičkom oznakom na osnovu sistema sledljivosti koji ima u svojoj proizvodnji, pa može da obezbedi identifikaciju svakog polaznog materijala koji je ugrađen u proizvod i kojom mogu da dokumentuju garancije da proizvodi ispunjavaju uslove da budu obeleženi grafičkom oznakom „Poreklom iz Srbije“.

Izvor: N1
Fotografija: Penzin.rs