Izlazak na izbore – rizičan po zdravlje starijih

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) izdalo je Saopštenje povodom predstojećih izbora u Srbiji. USPS smatra da je izlazak na izbore rizičan po zdravlje starijih. To u svom saopštenju i argumentuju.
Prenosimo Saopštenje USPS-a.

Poštovani penzioneri!

Sve vreme trajanja vanrednog stanja uvedenog povodom pandemije virusa Korona obaveštavali smo vas, putem našeg Informatora i nama dostupnih medija, o svim implikacijama ove opasne i zarazne bolesti i davali vam savete kako da sačuvate svoje zdravlje i zdravlje vaše okoline.

Neki su želeli da vas sačuvaju do izbora, a nama je stalo da i posle izbora ostanete živi i zdravi.

Zato vam, ovaj put, nećemo savetovati da izađete na izbore, jer ne želimo da ugrožavamo ničije zdravlje, niti da doprinosimo širenju zaraze i oboljevanju ljudi.

Kao što vam je poznato, epidemija će zvanično prestati tek kada 28 dana, uzastopno, ni jedno lice ne bude zaraženo, odnosno pozitivno. Već sada je jasno da će izbori, zakazani za 21. jun, biti održani u vreme dok epidemija još uvek traje. Virus nije nestao uprkos pojedinih medija koji o njemu stvaraju pogrešnu sliku.

Prema tome, dragi penzioneri, ako se odlučite da ipak izađete na izbore – uradićete to na sopstvenu odgovornost.

Izvršni odbor
Udruženja sindikata penzionera Srbije

FotografijaPablo Hermoso za Unsplash

U vezi sa koronavirusom i merama koje su donošene i predlagane da se zaštite stariji, podsećamo:

 • Krajem aprila, dr Predrag Kon, epidemiolog izneo je mišljenje da će najvažnija stvar tokom leta biti zabrana kontakata sa starijim građanima.
  V: Dr Kon: Zabrana kontakta sa starijima tokom leta
 • Desetak dana ranije, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da će stariji možda ostati u izolaciji do 2021. godine.
  V: Stariji u izolaciji možda do 2021.
 • Vanredno stanje u Srbiji je ukinuto 6. maja. Predviđeno je da neke mere ostanu na snazi. Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta Batut, naglasila je tada da kompromis ne može da postoji kada je u pitanju zdravlje.
  V: Mere nakon ukidanja vanrednog stanja
 • Sredinom maja se govorilo o mogućnosti vraćanja restriktivnih mera i uvođenju novih. Između ostalog, postojala je mogućnost da se uvede obaveza nošenja maske.
  V: Moguće uvođenje obaveze nošenja maske