Stariji u izolaciji možda do 2021.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da će stariji možda ostati u izolaciji do 2021. godine, preneli su mediji.

Stariji ljudi će možda morati da ostanu u određenoj izolaciji do 2021. godine kako bi se zaštitili od koronavirusa, izjavila je Ursula fon der Lajen predsednica Evropske komisije. Ursula fon der Lajen je dala intervju nemačkom listu Bild, a delove intervjua je preneo Deutsche Welle.

DW je preneo i da je Ursula fon der Lajen naglasila da stariji Nemci ne bi trebalo da planiraju odmor u julu i avgustu ove godine. Naime, ona veruje da je moguće da oni neće moći da putuju u tom periodu.

Većina stručnjaka smatra da vakcina za koronavirus neće biti spremna za masovnu proizvodnju još najmanje godinu dana.

„Moramo što je moguće više ograničiti kontakt sa starijim osobama dok ne bude razvijena vakcina protiv COVID-19.“

Ursula Fon der Lajen, koja je 1958. godište, rekla je da shvata sve teškoće izolacije. Međutim, naglasila je da“kada je pitanje života i smrti, moramo da ostanemo disciplinovani i strpljivi“.

Predsednica Evropske komisije misli da će deca i mladi pre starijih osoba i osoba sa zdravstvenim problemima povratiti veću slobodu kretanja. Razlog tome je što je koronavirus opasniji za starije i osobe slabijeg zdravstvenog stanja.

Ona se nada da će jedna evropska laboratorija razviti vakcinu protiv virusa SARS-COV-2 do kraja godine.

Ursula fon der Lajen je, naravno, govorila o stanovnicima država Evropske unije. U svim zemljama gde se određenoj grupi građana ograničava kretanje, neophodno je da im se obezbedi održanje kvaliteta života.

FotografijaMarko Nikolajević za Penzin

Podsećamo:

Iako smo ovu vest objavili pre samo nekoliko dana, ona je jedna od najčitanijih: Izdavanje dozvola za kretanje tokom vanrednog stanja

U tesnoj vezi sa gorenavedenom je i vest: Ombudsman: Briga o starima tokom zabrane kretanja Kretanje nije potrebno samo starijim osobama, već je i onima koji brinu o starijima i osobama sa invaliditetom potrebno obezbediti dozvole za kretanje.