Moguće uvođenje obaveze nošenja maske

Ukoliko u narednih 10 dana dođe do drastičnijeg skoka novozaraženih koronavirusom, moguće je vraćanje restriktivnih mera i uvođenje novih. Između ostalog, moguće je uvođenje obaveze nošenja maske.

Ukoliko se desi da ponovo bukne epidemija, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa da vlada može da uvede rigoroznije mere. To će se dogoditi ako se u narednih desetak dana situacija pogorša, odnosno ako broj zaraženih počne da raste od 18. maja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prva od novih mera mogla bi da bude obaveza nošenja maske.

Kazna za nenošenje zaštitne maske bila bi od 20.000 dinara, što je za medije potvrdila i Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda.

„Ako struka odluči da je nošenje maske obavezno, svako ko prekrši ovu meru platio bi kaznu do 20.000 dinara. Svakako da se neće svako kažnjavati za ovaj prekršaj maksimalnom kaznom. Postoji mogućnost da kazna bude i ispod zakonskog minimuma. Svaki sudija ima pravo da ublaži kaznu ako smatra da će i manji iznos imati efekta, ali ako neko uporno krši mere, tu je onda maksimalna kazna od čak 150.000 dinara“, rekla je Ristanovićeva.

Kazne bi pisala komunalna policija.

Obaveza nošenja maski podrazumevaće da se one nose na svim javnim mestima – tržnim centrima, javnom prevozu, ali i u kafićima i restoranima. U baštama ugostiteljskih objekata maske bi bile obavezne kada je zajedno za jednim stolom više od dvoje ljudi. Zaštitne maske bile bi obavezne i na svim političkim i drugim skupovima na koje dolazi veliki broj ljudi.

Ovakve mere već su zaživele u pojedinim zemljama.

Treba zabraniti nošenje maske sa ventilom

Poznato je da su neke maske su efikasnije od drugih. Međutim, Atanasios Ekadaktilos predsednik Panhelenskog lekarskog udruženja, objašnjava da će u Grkoj biti strogo zabranjeno nošenje maske sa ventilom.

„Svaka maska ima gradaciju – bolje je imati platnenu masku nego je nemati uopšte. Hiruška maska je bolja od platnene. Ali, maske sa ventilima su zabranjene!“

Maska sa ventilom se smatra zabranjenom jer postoji veliki rizik da onaj koji je nosi može da širi virus. Te maske su namenjene samo lekarima i medicinskim sestrama koje se brinu o pacijentima koji već imaju koronavirus.

Ako bi asimptomatski pacijenti ili oni sa blagim simptomima nosili ovakve maske, oni bi prskali virusne čestice svuda naokolo.

Izvori: B92, Telegraf
Fotografijarawpixel.com

Podsećamo: