Isplata penzija uvećanih za 12,1 odsto

Počela je isplata januarskih penzija uvećanih za 12,1 odsto. Direktor Fonda PIO kaže da je ovo, ako se računa i novembarsko uvećanje, „najviši procenat uvećanja penzija u novijoj istoriji“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Penzin.rs

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da isplata penzija uvećanih za 12,1 odsto počinje 2. februara. U pitanju su januarske penzije za korisnike iz kategorije samostalnih delatnosti. Ovako usklađene penzije biće zatim isplaćene vojnim i poljoprivrednim penzionerima – od 4. februara, pa penzionerima iz kategorije zaposlenih. Ova polsednja, najbrojnija grupa penzionera isplatu penzija, uvećanih dakle, za 12,1 odsto, može da očekuje od 10. februara.

Kako prenosi RTS, ministar finansija je naglasio da ovo „povećanje“, zajedno sa novembarskim od devet odsto, čini „povišicu“ od 20,8 odsto.

„Naglašavam da su, u poslednjih nekoliko godina, od 2014. godine, kada smo sprovodili fiskalnu konsolidaciju, penzije kumulativno porasle u proseku za oko 57 odsto, uključujući i dva najnovija povećanja, u novembru i od 1. januara“, naveo je Mali.

„Sa njim će prosečna primanja najstarijih do kraja ove godine dostići sumu od 322 evra. Potpuno smo u dinamici koju smo obećali, a to je da će do kraja mandata ove Vlade prosečna penzija biti oko 420 do 430 evra“, kazao je.

Izmenom švajcarske formule za usklađivanje, koju smo usvojili krajem prošle godine, kao švajcarsku formulu plus, koja garantuje usklađivanje penzija sa povećanjem prosečnih plata, obezbeđujemo zaštitu životnog standarda naših penzionera“, naglasio je.

„Moramo da vodimo računa o penzionerima, da ih podržavamo, da budemo uz njih. Mi smo u februaru prošle godine isplatili po 20.000 dinara svim penzionerima. To je najveće jednokratno davanje koje smo imali. Plus smo ih tokom pandemije pomogli nekoliko puta (kada i ostale građane – 100 evra, 30+30+20 evra, ili samo penzionere – 50 evra u septembru 2021. godine)“, napisao je na svom Instagram nalogu.

Naglasio je, kao veoma važno, da su penzije sigurne i stabilne jer se isplaćuju iz realnih izvora.

Prosečna penzija u Srbiji nakon usklađivanja

Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO naveo je da će prosečna penzija u Srbiji nakon ovih „povećanja“ biti oko 37.825 dinara. Novac za penzije se isplaćuje iz sredstava Fonda PIO, rekao je Ognjenović, a ne republičkog budžeta. Ovo je, naglašava, postignuto „zahvaljujući činjenici da se izvorni prihodi Fonda od naplate doprinosa za PIO kontinuirano povećavaju“.

„U poslednja dva meseca penzije (su) ukupno povećane za 20,8 odsto. Ovo je najviši procenat uvećanja penzija u novijoj istoriji. Danas smo počeli sa isplatom januarskih penzija i do 10. februara svi korisnici će primiti značajno uvećane prinadležnosti. Osim penzija, povećane su i naknade za negu i pomoć drugog lica i za telesno oštećenje, što se korisnicima koji su ostvarili to pravo isplaćuje uz penziju. Penzionerima kojima je visina penzije do 48.927,15 dinara, nastavljamo da isplaćujemo novčani iznos kao uvećanje uz penziju do 5 odsto, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije“, rekao je Ognjenović.

“Razlozi za povećane prihode od doprinosa za PIO su prvenstveno u nominalnom rastu zarada i u kontinuiranom rastu registrovane zaposlenosti. To je odraz stabilne i otporne ekonomije naše zemlje a to potvrđuje i podatak da su u periodu od 2012. godine do danas penzije kumulativno uvećane za 57 odsto“, dodao je Ognjenović.

Inflacija je u tom periodu, inače, bila veća od 60 odsto, navodi list Danas.