Penziona reforma u Francuskoj: Vlada nudi ustupke

Penziona reforma u Francuskoj dobija blažu formu. Naime, vlada ove zapadnoevropske zemlje rešila je da popusti i pred zahtevima građana koji protestuju, ali pre svega, pred zahtevima političkih partija koje su im potrebne za usvajanje reforme.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija razglednice Pariza iz 1970.

Nakon niza masovnih protesta širom zemlje, Vlada predsednika Emanuela Makrona ponudila je 5. februara ustupak kad je u pitanju penziona reforma u Francuskoj. Francuska vlada, naime, želi da pridobije podršku potencijalnih desničarskih saveznika uoči parlamentarne debate.

Zaposleni koji su počeli da rade između 20. i 21. godine moći će da se penzionišu sa 63 godine, rekla je premijerka Elisabet Born. Za ove ljude neće, dakle, važiti starosna granica od 64 godine koja je razbesnela sindikate i veliki deo javnosti.

Premijerka Born je naglasila da je vlada čula zahtev poslanika konzervativne republikanske partije. Glasovi ovih poslanika neophodni su za većinu koja bi izglasala penzionu reformu.

Lider republikanaca Erik Čoti ranije je izjavio da će promena „obezbediti veliku većinu“ njegovih poslanika.

Iako je 2022. godine ponovo izabran za predsednika, Makron je istovremeno izgubio parlamentarnu većinu. Zato je primoran ili da pravi kompromise ili da silom gura zakone koristeći nepopularna sporedna vrata u Ustavu.

Međutim, naišao je na zid kada je pokušao da progura reformu penzijskog sistema. Ova reforma se ne dopada velikoj većini u Francuskoj. Protiv nje su demonstrirale stotine hiljada ljudi širom Francuske. Mnogi radnici su stupili u štrajk tokom dosadašnja dva dana masovnih akcija. Nove sindikalne akcije planirane su za 7. i 11. februar.

U međuvremenu, levičarska opozicija u parlamentu podnela je hiljade amandmana da bi zaustavila raspravu o zakonu.

Premijerka je takođe usvojila zahteve republikanaca i saveznika Makronovog Demokratskog pokreta za reviziju reforme 2027. Ova revizija ima za cilj da penzioni sistem Francuske izvuče iz deficita do 2030. godine.

Protiv otpuštanja starijih radnika

Premijerka Francuske je izjavila i da će vlada izvršiti pritisak na kompanije da prekinu praksu otpuštanja starijih radnika. Usled ove prakse, mnogi su se našli u situcaiji da se muče da nađu posao pred penziju.

„Kompanije isuviše često prestaju da obučavaju i regrutuju starije ljude“, rekla je Born. Ovakva praksa je, kaže, šokantna za zaposlene.

„Gubimo lišavajući se njihovih veština“, smatra Born koja je bila ministarka rada pre imenovanja na mesto premijerke.

Planovi vlade Francuske primoraće kompanije da redovno objavljuju detalje o tome koliko starijih radnika zapošljavaju. Ministar rada će izreći novčane kazne za one koje to ne urade.

Izvor: RFI