Ako ste penzioner ili to nameravati biti, treba da znate ko je Relja Ognjenović

„Ako ste penzioner ili to nameravati biti, treba da znate ko je Relja Ognjenović“ – predugačko za naslov, ali jeste suština. Jer Relja Ognjenović se nalazi na funkciji sa koje može da utiče na upravljanje novcem kako onih koji su već ostvarili pravo na penziju, tako i onih koji uplaćuju doprinose za PIO. Povod za tekst je ugovor koji je g. Ognjenović, zamenik direktora Fonda PIO potpisao sa firmom Aseko u kojoj je direktor premijerkin brat.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Preduzeće Asseco SEE potpisala je ugovor sa Fondom PIO u vrednosti od oko 180 miliona dinara. Jedan od direktora ovog preduzeća je Igor Brnabić, brat premijerke Srbije.

U ime Fonda PIO ugovor je potpisao Relja Ognjenović, zamenik direktorke ove institucije. Podsećamo, o ovom mladom gospodinu smo pisali kada je došao na ovu funkciju. Razlog našeg interesovanja – i neverice – nalazio se u činjenici što je on po struci fizioterapeut. V: Fizioterapeut postao zamenik direktora Fonda PIO?

Ognjenović je, kako piše Vojislav Milovančević za Nova.rs, i drug Danila Vučića, sina predsednika Srbije.

Ugovor za nabavku zaštitne opreme između Fonda PIO i preduzeća Aseko zaključen je 24. marta 2020. godine, tj. devet dana nakon uvođenja vanrednog stanja. Zaštitna oprema je i ranije, a naročito nakon uvođenja vanrednog stanja, bila prioritetna za državne organe Srbije.

U vreme kada je ugovor potpisan, filijale Fonda PIO su prestale sa radom. Ugovor Fonda PIO sa preduzećem Aseko nije potpisala direktorka Dragana Kalinović, već njen zamenik Relja Ognjenović.

U članku koji je Penzin objavio početkom 2020. godine, ostavljeno je mesto sumnji da vest o postavaljanju Relje Ognjenovića na ovu funkciju nije tačna. Nikakvu zvaničnu potvrdu, u tom momentu, nismo našli. Sa druge strane, niko iz Fonda PIO nije ni demantovao ovu vest. Ali je ipak delovalo neverovatno da neko sa takvom radnom biografijom dođe na tu funkciju. Kao zamenik direktora Fonda PIO, Ognjenović raspolaže sa pet milijardi evra novca ove institucije.

Karijera Relje Ognjenovića

Relja Ognjenović je jedan od mladih kadrova Srpske naredne stranke. Rođen je 1990. godine u Prizrenu.

Član Veća za saobraćaj opštine Voždovac postao je 2014. godine kada je imao 24 godine. Na stranu mladost, njegova stručna sprema – fizioterapeut nema dodirnih tačaka sa pomenutim poslom. Kao obrazloženje postavljanja Ognjanovića na tu funkciju, na sajtu opštine Voždovac navedeno je da je on imao iskustvo popisivača 2011. godine i da je dva puta po tri meseca stažirao u specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i Zavodu za zaštitu radnika MUP-a, s obzirom na završenu školu za fizioterapeuta. Ubrzo će Relja Ognjenović postati i član veća opštine Voždovac.

Godinu dana nakon postavljenja na opštinsku funkciju – 2015, završava Visoku školu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo. Iako je u pitanju visoka škola, Ognjenović je time stekao zvanje „diplomiranog ekonomiste“.

Upravo je ovo akademsko zvanje omogućilo dalji napredak u karijeri Ognjenovića. Ove godine smo saznali da je postao i zamenik direktora Fonda PIO.

(Link ka zvaničnoj radnoj biografiji Relje Ognjenovića možete naći u gorenavedenom tekstu)

Novinar Nova.rs navodi da Ognjenović gaji bliske privatne veze sa Danilom Vučićem, sinom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U nekoliko navrata su se pojavljivale njihove zajedničke fotografije, najčešće iz beogradskih kafana i noćnih klubova.

DOPUNA: Penzin je 3. juna 2022. godine objavio i tekst: U skladu sa zamenikom direktora, i pomoćnik direktora Fonda PIO

Veliko je bogatstvo imati sestru

Ni Vlada ni institucije (Fond PIO nije jedina institucija sa kojom je Aseko potpisao ugovor) nisu odgovorile na pitanje novinara Nova.rs o njihovoj prirodi. Premijerka je, međutim, u drugim medijima govorila o ovim ugovorima. Naglasila je da nije bilo nikakve korupcije i da ni ona, ni njen brat tako nešto nikada ne bi radili.

Potredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je sredinom oktobra pokazala dokumenta prema kojima, kako tvrdi, dokazuje kako je firma Igora Brnabića od kad je njegova sestra postala šefica vlade, dobila za različite poslove više od 40 miliona evra iz državnog budžeta.

Izvor: Nova.rs
Fotografija: Penzin.rs