Od 1. novembra penzije će biti usklađene za 9 odsto

Penzije će, od 1. novembra biti usklađene, odnosno – kako bolje zvuči – „povećane“ za 9 odsto. Uz ovu najavu, ministar finansija Siniša Mali najavio je i novo „povećanje“ penzija od 1. januara, kao i povećanje plate u javnom sektoru.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Penzije u Srbiji će od 1. novembra biti „povećane“, tačnije usklađene za 9 odsto, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On je najavio i da će od 1. januara iznos na penzionom čeku biti uvećan za još 12 odsto. Tako će, naveo je ministar Mali, penzioneri 2023. godine imati penziju veću za više od 20 odsto nego sada.

Podsećamo da je ministar već u julu ove godine najavio da će „povećanje“ biti devet odsto u novembru. Nešto niže je bilo tada najavljeno „drugo povećanje“ u januaru. Tada je ministar rekao:

„Imaćemo povećanje penzija od (ukupno) 19,1 odsto naredne godine u odnosu na ovu, s tim što će od 1. novembra ove godine biti povećane za devet odsto, a od 1. januar dodatnih 11,2 odsto, što je ukupno 19,1 odsto. To ne može da se sabira, nego se množe dve cifre. Dakle, na prosečnu penziju to nam je povećanje za 2023. u odnosu na 2022. od 19,1 odsto.“

Povećanje plata u javnom sektoru

Plate u javnom sektoru će, prema rečima ministra, od 1. januara biti povećane za 12,5 odsto. Siniša Mali je podsetio da je i minimalna zarada povećana za 14,3 odsto. Ona će, kaže, 2023. godine prvi put preći 40.000 dinara.

Javni dug 31,5 milijardi evra, 53 odsto BDP

Javni dug Srbije iznosi 31,5 milijardi evra, naveo je ministar finansija. Udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosi 53 odsto.

Srbija na računu trenutno ima 2,5 milijardi evra, rekao je Siniša Mali naglašavajući da je država likvidna.

Ministar je naveo da će inflacija naredne godine biti 8,7 odsto.

Novi stend-baj aranžmanu sa MMF-om

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi u Srbiju 20. oktobra. Tada će se, rekao je Mali, sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom razgovarati o novom stend-baj aranžmanu.

Mali je naglasio da je za Srbiju aranžman sa MMF-om izuzetno važan i podsetio da je sa tom finansijskom institucijom saradnja krenula 2015. godine, kao i da su nam pomogli da kroz dosadašnji reformski proces prođemo brzo i uspešno, saopštilo je ministarstvo.

„Danas je Srbija primer uspešnosti reformi od 2014. do 2018. godine, kada smo završili tešku fiskalnu konsolidaciju. Nakon toga smo ušli u visoke stope privrednog rasta, još pre krize izazvane pandemijom“, naveo je Mali.

Izvor: RTV
Fotografija: Penzin