Isplata penzija u maju – poznato, nepoznato i moguće

Odmah da napomenemo – u vreme pisanja ovog teksta, 27. april, nije nam poznato kada će početi isplata aprilskih penzija (isplata penzija u maju). Ovaj tekst je namenjen onima koji i dalje imaju nedoumica u vezi sa isplatom penzija tokom vanrednog stanja.

Ono što je izvesno, penzije za april (isplata u maju) biće isplaćene.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

DODATAK 28. APRILA – VAŽNA NAPOMENA:

Fond PIO je objavio, 28. aprila 2020, datume početka isplate aprilskih penzija: Isplata penzija – datumi isplata poljoprivrednih, vojnih, penzija samostalnih delatnosti i bivših zaposlenih

Zašto nisu objavljeni datumi početka isplate penzija

Nije nam poznato zašto Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) još uvek nije objavio datume početka isplate penzija bar za one kategorije penzionera koji penziju primaju početkom meseca. Da podsetimo, te kategorije su: samostalne delatnosti, vojni i poljoprivredni penzioneri. Ove kategorije primaju celu penziju početkom meseca – samostalci obično oko 2. u mesecu, poljoprivredni i vojni penzioneri od 4. do 6. u mesecu.

Prethodnih godina se dešavalo da Fond PIO pred Prvi maj objavi ne samo datume početka isplate penzija za ove tri kategorija, već i datum početka isplate prvog dela penzija za kategoriju „bivši zaposleni“. Očekujemo da će narednih dana, možda i sutra, Fond PIO objaviti kada će početi sa isplatom aprilskih penzija.

Isplata penzija pred praznike

Budući da je najavljen četvorodnevni policijski čas od 30. aprila u 18 časova, teško da će penzioneri primiti penzije pre praznika. Ne kažemo da mogućnost ne postoji. Ali organizovanje isplate penzija u dva-tri dana u toku vanrednog stanja u zemlji, dok većina penzionera nema pravo kretanja, i sa novoustanovljenim pravilima za isplatu penzija na kućne adrese ili putem jednokratnog punomoćja (ovlašćenja) – to bi, verujemo, bilo teško izvesti.

Znamo da bi mnogima značilo, znamo i da se dešavalo, da penzije budu isplaćene pred praznike. Ali nam se čini malo verovatno da će se to i ove godine desiti.

Ako aprilske penzije budu isplaćivane do kraja meseca, nemojte u brzini zaboraviti da proverite na koji način možete dobiti penziju. Moguće da će procedura biti ista: Isplata penzija uz posebno punomoćje ili na kućnu adresu Ukoliko bude nekih promena, obavestićemo vas.

Ovo, naravno, važi i ukoliko penzije budu isplaćivane nakon praznika – što je sada izvesnije da će se desiti.

Penzije za april odjednom

Nije poznato da li će penzioneri koji inače penziju primaju iz dva dela – oko 10. i 25. u mesecu, ponovo penziju primiti odjednom.

Podsećamo, penzije za mart su bile isplaćene u celosti, odjednom. Odluka o ovome je doneta nakon najave predsednika Srbije na konferenciji za medije 23. marta 2020.

Moguće da je razlog zašto Fond PIO još uvek ne objavljuje datume taj što čeka instrukcije.

Nije nemoguće da penzije za kategoriju bivši zaposleni ponovo budu isplaćene odjednom, naročito ako se zabrana kretanja za starije produži nakon prvomajskih praznika. U ovom momentu, međutim, nikakva odluka u vezi sa ovim nije doneta/saopštena javnosti.

Naravno, i za penzionere iz kategorije bivši zaposleni važi: ukoliko se vanredno stanje nastavi, ostane na snazi zabrana kretanja ili neki drugi vid ograničenja a u cilju zaštite stanovništva od širenja koronavirusa, proverite da li je procedura ista i koji načini su vam na raspolaganju za podizanje penzije.

DODATAK 28. APRILA – VAŽNA NAPOMENA 2:

Fond PIO će, sve dok traje vanredno stanje, i penzionerima koji su primali penziju iz dva dela, isplaćivati OBA dela odjednom. Penziju u celosti, penzioneri iz kategorije „bivši zaposleni“, primaće u vreme kada bi inače primili prvi deo penzije – oko 10. u mesecu.
Moguće je da će sve penzije i nakon ukidanja vanrednog stanja nastaviti da se isplaćuju odjednom, u celosti.

Ako je oba odjednom, naknadno nema drugog

Ukoliko penzije budu isplaćene u celosti, oko 10. maja, to automatski znači da oni koji primaju penziju iz dva dela neće ništa primiti oko 25. maja. Ovo deluje kao nešto što je apsolutno jasno te i kao nešto što je potpuno nepotrebno napominjati. Nama su, međutim, ovo pitanje postavljali neki penzioneri koji su 10. aprila primili oba dela penzije za mart.

Zabunu je, navodno, izazvao način „izveštavanja“ nekih medija. Nećemo ulaziti u to. Samo ponavljamo, još jednom, vodite računa kako se informišete. Izbor postoji. Ne dozvolite da vas truju, zbunjuju. Mogao bi vam koristit tekst: 10 načina da uočite dezinformacije na internetu

Penzija nije socijalna pomoć

Kada je u pitanju isplata obećanih 100 evra pomoći, ova isplata nema – u teoriji i po zakonu – nikakve veze sa isplatom penzija.

Zabunu je izazvalo nedavno obraćanje ministra finansija Siniše Malog. On je rekao da će novčana pomoć obećana građanima Srbije u iznosu od 100 evra automatski biti isplaćena automatski SAMO penzionerima i onima koji primaju socijalnu pomoć. Zato je jedan broj penzionera pomislio da će ova pomoć biti isplaćena zajedno sa penzijom.

Kada je došlo naknadno objašnjenje da će sa automatskom isplatom pomoći početi 15. maja, neki penzioneri su se uplašili da onda ni penziju neće primiti do sredine meseca. Ponavljamo, isplata penzija nije povezana sa isplatom novčane pomoći i nema razloga da penzije ne budu isplaćene kada i obično.

Čim saznamo, datume početka isplate penzija ćemo objaviti na strani Isplata penzija – datumi isplata poljoprivrednih, vojnih, penzija samostalnih delatnosti i bivših zaposlenih
Verovatno nije potrebno da vam naglašavamo, ali za svaki slučaj, ako prvi put posećujete portal Penzin ;-)

FotografijaMarko Nikolajević za Penzin