Penzionerima po 100 evra, ostali da se jave

Ministar finansija je najavio usvajanje rebalansa budžeta kojim će, između ostalog, biti omogućena isplata penzionerima po 100 evra. Ostali građani, ako ovaj novac žele da dobiju, moraće da se jave telefonom.

Siniša Mali, ministar finansija najavio je 23. aprila uveče da će na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije biti usvojen rebalans budžeta. Rebalans će obuhvatiti sve ekonomske mere za pomoć privredi u saniranju posledica koronavirusa.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na sednici Vlade od 24. aprila treba da bude usvojena i uredba o 100 evra. Predviđeno je da se po 100 evra isplati svakom građaninu Srbije.

„Usvajamo uredbu o 100 evra svakom građaninu Srbije. Automatski svim penzionerima, 1,7 miliona, i svima koji primaju socijalnu pomoć ćemo automatski uplatiti po 100 evra. Počinjemo od 15. maja, a onda ćemo preostalim punoletnim građanima dati mogućnost da se prijave da li žele 100 evra“, rekao je ministar Mali.

Ministar finansija je rekao da će se prijava za 100 evra potvrđivati telefonom. Kao razlog za uvođenje ovog uslova, ministar navodi da je proteklih dana čuo da mnogi ne žele tu pomoć.

DOPUNA 12. MAJ: Objavljeni su uslovi za dobijanje jednokratne novčane pomoći od 100 evra. V: Jednokratna novčana pomoć od 100 evra – prijavljivanje i isplata

Mali je rekao da je Srbija u roku od 12 dana izašla sa merama podrške privredi od 600,8 milijardi dinara. To je polovina njenog godišnjeg budžeta.

Ministar Mali je napomenuo da isplata minimalne zarade počinje u prvoj nedelji maja.

„Samo šest zemalja izašlo je s takvim velikim merama, samo SAD, Kina, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i možda još neka zemlja, i Srbija“, tvrdi ministar Mali.

Penzin podseća na tekst Svetska ekonomija nakon pandemije koronavirusa – posledice i mere. U ovom tekstu koji smo objavili 21. marta 2020. godine, Međunarodna organizacija rada navodi:

„Države već reaguju. Tokom početne faze epidemije koronavirusa, brojne zemlje sprovele su odlučne mere u borbi protiv širenja bolesti, istovremeno ublažavajući njen štetan uticaj na privredu i tržište rada.“

U nastavku se navode primeri kako su različite države reagovale i koje mere su već tada donele.

Vaučeri za odmor u Srbiji 2020.

Rebalansom budžeta biće izdvojene dve milijarde dinara za 400.000 novih vaučera građanima Srbije od po 5.000 dinara, kako bi leto proveli u Srbiji.

Izvori: Danas, RTV