Zaraza koronavirusom u domu za stare u Negotinu

Zaraza koronavirusom se proširila i u jednom domu za stare u Negotinu. Tužilaštvo ispituje da li je i na koji način došlo do propusta.

Dom za stare „Radost“ u Negotinu ispraženjen je tokom noći, svi pozitivni na koronavirus prebačeni su u Niš, a ekipe ruskih stručnjaka i Vojske dezinfikovale su prostorije doma, preneo je RTS.

Sedam osoba smešteno je u Kliničkom centru Niš, tri u Niškoj Banji i 37 u COVID-bolnici u Sokobanji.

Koronavirus je potvrđen kod još jedne osobe, pa je ukupan broj zaraženih u domu „Radost“ 49.

Počela su testiranja i u dva hostela koji rade kao domovi za stare. Testirane su 53 osobe, ali testiraju se i svi kontakti zaposlenih u Domu za stare „Radost“.

I u preostala dva doma za stare u Negotinu 27. i 28. aprila 2020. biće obavljeno testiranje.

Tužilaštvo ispituje da li je bilo propusta u domu za stare u Negotinu

U Negotinu, koji se nenadano pojavio kao novo žarište koronavirusa, biće formiran poseban krizni štab, nalik onom koji je formiran za Niš i okrug. Krizni štab se obrazuje nakon što su otkriveni zaraženi u lokalnom domu za stare.

Tužilaštvo ispituje da li je i na koji način došlo do propusta u domu za stara lica u Negotinu, rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. Predsednik Opštine Negotin Vladimir Veličković rekao je da su uočili određene propuste.

Branislav Nedimović je rekao da će rezultati istrage, čim budu poznati. biti saopšteni javnosti. Protiv odgovornih će biti preduzete i odgovarajuće mere.

Pretpostavlja se, inače, da se u tom domu, pored ostalog, nije poštovao nalog da se posao organizuje u 15-dnevnim smenama, kako bi se smanjili kontakti.

Izvor: 021, Tanjug
Fotografija: Negotin noću

Podsećamo: