Isplata penzija uz posebno punomoćje ili na kućnu adresu

Isplata penzija, usled vanrednog stanja proglašenog da bi se zaustavila epidemija koronavirusa, biće omogućena uz posebno punomoćje drugom licu ili će ih putem dostave slati banke na naznačene adrese.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, uz konsultacije sa predsednikom Republike Srbije, donela je odluku da se isplate penzija za građane vrše uz posebno punomoćje, kao i putem dostave.

Isplata penzija drugom licu uz punomoćje (ovlašćenje)

Građani koji nisu nikog ovlastili za podizanje penzija, to mogu od 24. marta da urade posebnim punomoćjem za lice koje će to učiniti umesto njih.

Primer punomoćja (ovlašćenje) objavila je Narodna banka Srbije, a Penzin ga objavljuje na kraju ovog članka. Punomoćje se može sastaviti i u slobodnoj formi.* Treba da se navedu lični podaci penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje. Punomoćje mora biti potpisano.

Ovo punomoćje je, kako se navodi u Instrukciji bakama koju je izdala NBS, jednokratno. Ne mora biti overeno kod nadležnog organa. Banka može telefonom proveriti sa korisnikom njegovu autentičnost.

Iznos penzije koji će biti podignut biće unapred definisan. Prilikom podizanja naznačenog iznosa penzije, osoba koju je penzioner ovlastio mora kod sebe imati svoju i ličnu kartu penzionera za koga podiže penziju.

„Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno – u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metra i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku“, navodi se u saopštenju.

Dopuna 26. mart 2020.
Prema informacijama koje dobijamo od čitalaca koji su već išli po penziju za svoje starije i onih koji su potpisali punomoćje mlađima za podizanje penzije, banke ne primaju rukom pisano punomoćje. Umesto toga, daju obrasce punomoćja. Da ne biste dva puta išli do banke (a moraćete jer to punomoćje mora da potpiše korisnik penzije), bolje nađite nekog ko će vam odštampati ili otkucati punomoćje.

Isplata penzija na kućnu adresu

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt-telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun. Oni će banci navesti adresu i iznos koji žele da im se dostavi. JP Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije.

Pošta Srbije treba da u najkraćem mogućem roku organizuje isplatu penzije na naznačenu adresu uz preventivne mere sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

Korisnik nakon isplaćene penzije potpisuje nalog u tri primerka. Jedan zadržava korisnik, drugi Pošta Srbije, a treći ide banci.

Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija. Dakle, penzioneri neće imati dodatne izdatke zbog novonastale situacije izazvane koronavirusom.

Vojska Srbije i MUP biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.

Važno: Ovakav način isplate omogućen je samo zbog zabrane kretanja osoba starijih od 65 godina. Ako vanredno stanje i ova zabrana potraju, očekuje se da Vlada Srbije donese nove odluke o isplati penzija u datoj situaciji.
Dan pre ove odluke, 23. marta 2020, Aleksandra Vučić je objavio da će penzije za mart biti isplaćene odjedno, 10. aprila. Uz njih će biti isplaćena i jednokratna pomoć penzionerima. Vidi: Penzije za mart odjednom plus pomoć penzionerima

2. dopuna 26. marta 2020: Telefoni banaka za izjašnjavanje o načinu isplate penzije