Isplata 5.900 dinara (50 evra) penzionerima u septembru

Potvrđen je datum kada će početi isplata 50 evra, odnosno 5.900 dinara, penzionerima. Pomoć isplaćuje Fond PIO koji je u svom obaveštenju i naveo ko ima pravo na ovu novčanu pomoć.

Vlada Srbije je dala saglasnost Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) da isplati novčanu pomoć od 5.900 dinara. Ova novčana pomoć biće isplaćena, kako se navodi u obaveštenju Fonda PIO: penzionerima, korisnicima prava na privremenu naknadu, invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti i invalidnoj deci, korisnicima privremene naknade kod Fonda PIO.

Fond PIO je u ovom obaveštenju potvrdio prethodno date najave ministra finansija Siniše Malog da će isplata pomoći početi 22. septembra 2021. godine. Na ovu novčanu pomoć, navode u Fondu PIO, imaju pravo svi oni koji su ostvarili pravo zaključno sa 13. septembrom 2021. godine. Objašnjeno je da će korisnicima kojima rešenja o priznavanju prava budu doneta nakon 13. septembra, ova novčana pomoć biti isplaćena nakon uspostavljanja isplate prava.

U obaveštenju Fonda PIO se ne daje obaveštenje o tome da li će korisnici ovog fonda sa prebivalištem u drugim zemljama (mahom su to zemlje bivše Jugoslavije) dobiti ovu pomoć. Na osnovu datog objašnjenja, a i budući da isplatu vrši sam Fond PIO, a ne država Srbija, moglo bi se zaključiti da će ova pomoć stići i na račune penzionera Srbije koji žive u inostranstvu. To, međutim, u prethodnom periodu nije bila praksa.

Podsećamo i da je, kada su stariji građani Srbije u pitanju, isplata pomoći bila, da kažemo: nelogična: Do 150.000 starih ostaje bez novčane pomoći države

Ostale isplate najavljene za naredne mesece

Da podsetimo, najavljeno je da će svi građani Srbije dobiti po 30 evra u dinarskoj protivvrednosti u novembru. Dodatnih 20 evra biće uplaćeno u decembru 2021. godine. Na ovaj novac mogu da računaju penzioneri kojima će biti isplaćeno automatski, i ostali građani koji su se za pomoć prijavili.

Najveći iznos na račune penzionera u Srbiji stiže 2022. godine, najverovatnije u martu mesecu. Tad će, pred najavljene izbore, svakom penzioneru u Srbiji biti uplaćeno po 20.000 dinara.

Ovo je za mnoge penzionere više nego značajan novac. Zašto to ipak nije nešto čemu bi trebalo da se radujemo kao građani koji plaćaju poreze i otplaćuju dugove države u kojoj živi, možete pročitati u članku Poznat datum isplate 50 evra penzionerima ispod podnaslova „Zaduživanje Srbije“.

Fotografija: Penzin