Kada penzioneri dobijaju novac

Mimo situacije na Kosovu i Metohiji i priče o izborima, malo vesti dobija prostor u medijima ovih dana. Jedna od tih vesti jeste informacija o tome kada penzioneri dobijaju novac.

Fotografija: „Penzionerka iz Krupnja na Drini“, Marko Nikolajević za Penzin.rs

Nakon isplate penzija za septembar, sledi „povećanje“ penzija, pa zatim isplata obećanih 20.000 dinara pomoći penzionerima. To je formulacija koju koristi većina medija prethodna dva dana. Kako je Blic naveo, a drugi listom preneli: „Talas povećanja, pomoći države i olakšica čeka penzionere od oktobra“.

Nije sporno (i nadamo se da nikad više neće ni biti) da će penzije za septembar biti isplaćene uredno za ukupno oko 1,6 miliona penzionera. Ta isplata „kasni“ mesec dana pa se penzije za septembar isplaćuju u oktobru. A kako su čitaoci Penzina navikli, tačni datumi isplate penzija mogu se naći ovde: Isplata penzija – datumi isplata poljoprivrednih, vojnih, penzija samostalnih delatnosti i bivših zaposlenih

Ono što nama nije baš sasvim jasno jeste zašto bi se to naglašavalo u vesti o „talasu povećanja“ koji „čeka penzionere od oktobra“.

Datumi koji JESU vest

U junu je najavljeno da od 1. oktobra „idemo sa povećanjem od 5,5 posto“ za penzionere. I Aleksandar Vučić, koji je to najavio, tokom tog obraćanja je u jednom trenutku rekao: „Ovde, dakle, idemo sa vanrednim indeksiranjem za oktobar mesec“.

„Vanredno“ jeste, ali „povećanje“ nije ako je u pitanju „indeksacija“ penzija. Sa čim se penzije vanredno usklađuju ako ne postoji neka posebna („vanredna“ je l te) inflacija?

Ono što je sada potvrđeno, a što većinu penzionera najviše zanima, jeste da će oktobarske penzije bite usklađivanjem uvećane za 5,5 odsto. Zbunjuje kada se napiše da „prvo stiže vanredno povećanje penzija u oktobru od 5,5 odsto“. Ali se zatim ispravljaju (?) i navode da će „prva uvećana penzija biti isplaćena već početkom novembra“.

Dakle, budući da isplata penzija u Republici Srbiji kasni mesec dana, oktobarsku penziju uvećanu za 5,5 odsto penzioneri će primiti u novembru.

Prosečna penzija koju isplaćuje Fond PIO Srbije, prema poslednjim objavljenim podacima za avgust 2023. godine, bila je 37.786 dinara. Penzioner koji prima prosečnu penziju, u novembru može da očekuje da će mu biti isplaćeno 39.864 dinara na ime oktobarske penzije.

Jednokratna pomoć penzionerima

Kada je najavio da će penzionerima biti isplaćeno po 20.000, Aleksandar Vučić je izbegao da to davanje označi kao „pomoć“. Sada se u medijima svuda navodi da će penzioneri dobiti „pomoć“. Ono što je penzionerima važnije od formulacije jeste kada će im novac biti isplaćen. Potvrđena je informacija da će 20.000 dinara dobiti između 25. novembra i 5. decembra 2023. godine.

Ova pomoć će biti isplaćena svim korisnicima penzija i privremenih naknada, invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti i invalidnoj deci i korisnicima privremene naknade.

Ovo davanje, navodi se (ali se to ne ističe posebno, a trebalo bi) nije bilo predviđeno finansijskom planom Fonda za 2023. godinu.

Datumi jesu važni, novac će dobro doći svakom penzioneru, ali je važno i da znamo da li je nešto „povećanje“ ili „usklađivanje“, kao i da li nam nešto „daju“ ili nam „pomažu“.