Početna Magazin Godine Glavobolja – promena stila života pre posete lekaru

Glavobolja – promena stila života pre posete lekaru

Glavobolja – promena stila života pre posete lekaru

Osobe koje se obrate lekaru zbog glavobolje sve češće završe na dodatnim naprednim testiranjima i tretmanima. Međutim, to ne samo da košta već je možda i nepotrebno, a može biti i štetno.

Ovo je ukratko zaključak studije koju je radio dr John Mafi iz medicinskog centra Beth Israel Deaconess u Bostonu. On je ustanovio da je od 1999. do 2010. godine broj naprednih dijagnostičkih testiranja zbog glavobolje u SAD porastao sa 6,7 na 13,9 odsto svih poseta lekaru. U isto vreme, i broj obraćanja lekaru specijalisti povećao se sa 6,9 na 13,2 odsto od svih poseta svom lekaru.

Oba ova broja ukazuju na to da je tokom samo jedne decenije dupliran broj lečenja koja su se nastavljala, nakon lekara opšte prakse, kod specijaliste, ili uz detaljne preglede naprednim metodama (CT skeneri, magnetna rezonanca, itd).

– Ljudi nisu patili od glavobolja češće. Broj je ostao bukvalno isti kao i u prethodnom periodu. Ali promenila se ponuda i potražnja. Danas imamo više naprednih mašina, i više pacijenata želi da se testira – kaže dr Mafi, i dodaje:

– Pacijenti su danas samopouzdaniji nego ikad pre. Oni istražuju na internetu, bolje su informisani, i ponekad dođu kod lekara i kažu: Mislim da mi treba magnetna rezonanca. Možda je dobro imati informisanog pacijenta, ali ponekad oni zapravo greše.

– Postoji podsvesni doživljaj da su moderniji, skuplji testovi ujedno i bolji, i da znače bolju zdravstvenu zaštitu.

Mafijeva studija nije uključila pacijente kojima je ustanovljen tumor ili drugi ozbiljniji zdravstveni problemi koji mogu uzrokovati glavobolje. On je pratio samo relativno zdrave pacijente koji su patili od hroničnih glavobolja sa neznanim uzrokom.

Za njih su ova dodatna napredna dijagnostička testiranja značila dodatne nepotrebne procedure koje su ponekad uključivale i biopsiju.

Povrh svega, izlaganje radijaciji na CT skeneru povećava se tokom ispitivanja i može povećati rizik za pojavu određenih vrsta raka.

– Većina naših pacijenata pati od glavobolja godinama, i taj hronični bol čini život nepodnošljivim. Dolaze i kažu: „Nadam se da imate magičnu pilulu! Naravno, magična pilula ne postoji – kaže neurološkinja Carolyn Bernstein koja vodi Centar za glavobolje u Mafijevoj bolnici:

Ne postoji jedan uzrok hroničnih glavobolja, iako znamo da su migrene povezane sa genetikom i nekim „okidačem“. Ali ti okidači mogu biti razni kod raznih ljudi. To može biti loša ishrana, previše šećera, neke vrste alkohola. Uzrok glavobolja mogu biti i problemi sa spavanjem, stres, manjak fizičke aktivnosti ili kombinacija faktora.

Metode njihovog Centra za glavobolje sastoje se od sačinjavanja medicinske istorije koja uključuje obrasce po kojima se javlja glavobolja, procenu raspoloženja i nedaće koje pacijent ima za obavljanje svakodnevnih radnji.

Zatim lekari rade sa pacijentima da ustanove šta su okidači za njihove glavobolje, kako bi mogli da ih izbegnu u budućnosti. Na primer, nekim pacijentima pomažu vežbe:

– Prepisujem vežbanje verovatno onoliko često koliko napišem i recept za lek. Mada je nekad teško ubediti pacijenta koji ima glavobolju da počne da vežba. Ali čak i malo vežbe pomaže, ne mora to biti trčanje po nekoliko kilometara. To može biti joga, tai-či, pa čak i malo istezanja – kaže dr Bernstein.

Jednoj pacijentkinji pomoglo je to što je počela da vežba, ali i promena ishrane: izbacivanje glutena, mlečnih proizvoda i šećera. Počela je i da meditira kako bi se oslobodila stresa. Kaže da je razlika sada ogromna, da ima manje glavobolja, a čak i kada ih ima više nisu tako strašne kao ranije, piše NPR.