Početna Magazin Godine Zdravlje Najčešće vrste glavobolja

Najčešće vrste glavobolja

Najčešće vrste glavobolja

Skoro da nema osobe na svetu koja makar jednom nije imala glavobolju. Pored rasprostranjenosti, glavobolju karakteriše i raznovrsnost. Ustanovljeno je oko 150 različitih vrsta glavobolje.

Najčešći tipovi glavobolje su:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Glavobolja usled napetosti, hronična dnevna ili hronična neprogresivna glavobolja je najčešći tip. Izaziva blag do umeren bol i dolazi i odlazi tokom dužeg perioda.

Migrena – Njen tačan uzrok nije poznat. Prema popularnoj teoriji, različite stvari pokreću nenormalnu aktivnost mozga, koja onda izaziva promene u krvnim sudovima u mozgu. Veliku ulogu ima i genetika. Bol kod migrene je umeren do oštar i često se opisuje kao bubnjajući. Može trajati od četiri sata do tri dana. Javlja se preosetljivost na svetlost, buku ili miris, mučnina i povraćanje, gubitak apetita, nemiran ili bolan stomak.

Postoji i sindrom mešane glavobolje koji je kombinacija migrene i glavobolje napetosti.

Klaster, Hortonova ili histaminska glavobolja je najređa od ovih, ali i najbolnija. Intenzivan bol se opisuje kao žareći ili probijajući koji pulsira ili je konstantan. Bol je tako jak da većina ljudi ne može da izdrži sedeći. Bol se javlja iza oka i ne menja stranu. Termin „klaster glavobolja“ ukazuje na taj karakterističan grupisan napad bola na jedno mesto. Klaster glavobolje se javljaju jednom do tri puta dnevno u toku klaster perioda, koji može trajati od dve nedelje do tri meseca. One mogu u potpunosti nestati, da bi se nakon godina jednostavno ponovo pojavile.

Sinusne glavobolje su povezane sa dubokim i konstantnim bolom u jagodicama, čelu ili grebenu nosa. Bol se obično pojačava sa naglim pokretima glave ili usled naprezanja i obično se javlja sa drugim simptomima sinusa kao što su nosni sekret, zaglušenost, groznica i oticanje lica.

Na fotografiji: Glinena skulptura rađanje Atine iz Zevsove glave, Dusty Myers