Početna Magazin Godine Klaster glavobolja javlja se u vreme solsticija

Klaster glavobolja javlja se u vreme solsticija

Kod skoro 80 odsto osoba koje pate od klaster (Horton) glavobolja, one se javljaju čak do 12 nedelja godišnje, u vreme zimskog i letnjeg solsticija.

Ova vrsta glavobolja u vreme ravnodnevica mnogo je ređa. One mogu biti praćene simptomima kao što su nadute ili oči koje suze i zapušenost nosa na strani glave na kojoj se javio bol.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Muškarci su skoro četiri puta podložniji ovoj vrsti glavobolja, nasuprot migrenama kojima su podložnije žene.

Hortonova glavobolja je neurološki poremećaj koji karakteriše bol iza ili oko oka„, objašnjava Brajan Grosberg sa Univerziteta Ješiva u Njujorku. „Reč je o jednom od najbolnijih stanja koje čovek može da oseti, koje onesposobljava više nego migrena. Pacijenti sa ovim tipom glavobolje često se žale na veliki uticaj koje one imaju na njihov lični i profesionalni život i da je osećaj toliko jak da ne mogu da izdrže“, kaže.

Činjenica je da su ove glavobolje povezane sa godišnjim dobima često dovodi do pogrešne dijagnoze kada se one povezuju sa sinusima.

Da bi dijagnoza bila što tačnija i da bi komunikacija između pacijenta i lekara bila što bolja, na Ješivi ohrabruju osobe koje boluju od glavobolja da vode dnevnik sa detaljima o svom stanju. Za one koji pate od klaster glavobolje i žele da spreče ili umanje ozbiljnost simptoma, dr Grosberg preporučuje:

  • Izbegavajte konzumiranje alkohola i pušenje u periodima kada se glavobolja javlja.
  • Razmotrite sa svojim lekarem uzimanje melatonina. On može pomoći u regulisanju cirkadijalnog ritma i povratiti ravnotežu koja može biti povezana sa bolovima u glavi.
  • Razmotrite korišćenje stoprocentnog kiseonika (čistog) tokom 10-15 minuta kako bi ste tretirali napad glavobolje. Istraživanja su pokazala da terapija udisanja kiseonika može pomoći u ublažavanju simptoma u kratkom vremenskom periodu.
  • Razmotrite sa lekarem i uzimanje lekova protiv hipertenzije iz klase blokatora kalcijumovih kanala kao što su verapamil i sumatriptan.