Početna Magazin Godine Iridica: Dijagnostika infekcija i bolesti za samo 6 sati

Iridica: Dijagnostika infekcija i bolesti za samo 6 sati

Iridica: Dijagnostika infekcija i bolesti za samo 6 sati

Inovativna platforma za dijagnostiku Iridica (IRIDICA, Iridika) može da identifikuje preko 1.000 patogenih organizama za svega šest sati, i to iz jednog uzorka…

Platforma Iridica (ime kompanije i proizvoda), dobila je dozvolu za upotrebu u Evropi (CE znak), i čeka odobrenje od FDA u SAD (u narednih nekoliko godina), čime popločava put za promenu načina (i brzine) kojima dijagnostifikujemo bolesti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Identifikacija krivca odgovornog za infekciju ili bolest nije jednostavna, naročito zato što brojni patogeni daju slične simptome. To znači da se često moraju uzimati brojni različiti uzorci (krv, urin, brisevi) koji se ispituju u različitim testovima.

Međutim, ukoliko neki mikoorganizam nije na listi osumnjičenih, pa se i ne traži kroz laboratorijska ispitivanja, verovatno će ostati nerešeno odakle su zdravstveni problemi potekli.

To znači da današnji proces dijagnoze može biti spor, može odlagati terapiju, a zbog njega čak može biti primenjena i „terapija na slepo“, po sistemu verovatnoće ili prostim pokrivanjem širokog sprektra bolesti antibioticima i slično.

Iridica ovo može da promeni. Nastala je radom četvoro istraživača iz Isis Pharmaceuticals. Oni su nekoliko godina radili na razvoju borbe protiv mikroba te su se zapitali da li ono što uradili može da se primeni u dijagnostici. Zatim su još preko 10 godina proveli na razvoju ove platforme.

– Svi postavljaju pogrešna pitanja, koriste postojeću tehnologiju i rade individualne testove za bolesti. Ali, sa preko 1.000 organizama koji izazivaju bolesti kod ljudi, ne možete uraditi 1.000 testova – kaže Dave Ecker, jedan od izumitelja Iridica-e.

Iridica radi tako što prvo izoluje genetski materijal iz patogena u pacijentovom uzorku (krv, biopsija), i zatim ga uveća da napravi više materijala za rad.

Materijal se zatim stavlja u instrument spektometar masa (mass spectrometer), koji meri mase i koncentracije atoma i molekula u uzorku.

S obzirom da osnovni gradivni sastojci različitog genetskog materijala imaju različitu masu, upoređivanjem rezultata sa bazom podataka mikroorganizama dobija se veoma brza i precizna identifikacija.

Iridica za sada prepoznaje preko 780 vrsta bakterija, preko 200 vrsta gljivica i kvasaca, preko 130 virusa, i to za svega šest sati.

Autori naročito ističu prednosti za dijagnostiku sepse, infekcije koja može da izazove ozbiljne probleme pacijentima, pa i da ubije za svega 15 sati, piše Fast co.Exist.