Početna Magazin Godine CT skener nove generacije daje neverovatne 3D prikaze (foto galerija)

CT skener nove generacije daje neverovatne 3D prikaze (foto galerija)

CT skener nove generacije daje neverovatne 3D prikaze (foto galerija)

CT skeneri su odličan dijagnostički alat ali sa nekoliko većih mana kao što je udobnost osetljivih pacijenata ili preciznost slike. Primenom tehnologije stabilizacije slike novi model uređaja daje izuzetne prikaze, i to pri brzini rada od svega nekoliko sekundi…

ct skener grudni kos glava stopalo

Računarska tomografija (computed tomography – CT) je odlična neinvazivna tehnika za istraživanje kostiju i struktura mekog tkiva kod pacijenata.

Nažalost, kvalitet prikaza računarske tomografije često poremeti i najmanji pokret pacijenta, što je problem naročito kada se radi sa decom, osobama sa mentalnim poteškoćama, pacijentima koji pate od motoričkih poremećaja ili trpe bolove.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

revolution ct skener ge mozak krvotok

Zato se, radi boljeg kvaliteta snimka, neretko primenjuju i sedativi za pacijente, mada to nije poželjno.

CT koriste seriju skeniranja X zracima kako bi napravili „isečke“, preseke tela pacijenta, koji se zatim slažu u 3D prikaz. Zavisno od dela tela koji se snima, procedura traje do pola sata, a to je predugo kada želimo da pacijent bude potpuno miran u ležećem položaju u „klaustrofobičnoj“ komori.

Vođena svim ovim, kompanija General Electronics (GE) razvila je unapređeni CT skener – Revolution CT. On obavlja zadatak višestruko kvalitetnije i brže, zapravo – neuporedivo brže. Na primer, za snimanje aritmičnog rada srca dovoljno je manje od sekunde, tj. svega jedan otkucaj.

revolution ct skener ge mozak srce

Pored toga, ovaj skener radi sa oko 82 odsto manje jonizujućeg zračenja u odnosu na tradicionalne skenere. Revolution CT je i osetljiviji pa je potrebno dati manje hemikalija pacijentu koje se koriste za dobijanje boljeg kontrasta prilikom snimanja unutrašnjosti organizma.

Cena Revolution CT skenera kretaće se od 250.000 do 350.000 dolara, zavisno od konfiguracije.

Tajna je u tehnologiji stabilizacije slike koja se koristi kod savremenih prenosivih uređaja (telefona, foto aparata). Tako mašina smanjuje odstupanja i daje preciznu sliku čak i kad snima otkucaj srca.

revolution ct skener mozak krvotok

Tehnologija je predstavljena krajem 2013. godine, kada je počelo šestomesečno testiranje u kliničkim uslovima rada. Iskustva su bila odlična, pa su radiolozi ocenili da je „prevazišao njihova očekivanja“.

Dakle, Revolution CT, ne samo da je pojednostavljivao rad i olakšavao pacijentima, već su radiolozi po prvi put mogli da dobiju prikaze takve preciznosti i čistoće slike, piše IFL Science.

revolution ct skener kosti skocni zglob