Fenomen Zimonjić

Nenad Zimonjić, nekadašnji prvi teniser sveta u dublu, ne odustaje od turnira iako je jedini ATP profesionalac s dva veštačka kuka. Sa njim, ali i sa dr Anđelom Milovanović, specijalistom sa klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, razgovaramo o tome zbog čega se osteoartritis javlja i da li pogađa samo sportiste.

Sredinom marta Nenad Zimonjić i Vašek Pospišil izašli su na teren ATP turnira u Dubaiju – i predali meč posle tri gema. Razlog je bila povreda Pospišila (30). Obojici je u junu rođendan, a Zimonjić će 4. juna napuniti 45. Nekadašnji prvi teniser sveta u dublu i do decembra 2020. selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije, operisao je oba kuka i jedini je ATP profesionalac sveta koji igra s veštačkim kukovima! Trenira svakodnevno, u odličnoj je kondiciji, a zimus je uspeo da zapali i društvene mreže – uoči Nove godine pojavio se snimak kako bos, samo u šorcu, trči kroz pola metra snega na Divčibarama.

Vratio se na teren pre dve godine i priznao tada da je tek posle ugradnje dva veštačka kuka shvatio u kakvom je paklu živeo.

„Operisao sam se da bih se rešio bolova koji nikada nisu prestajali, bilo da treniram, sedim, spavam, šetam… Mislio sam da ću se rekreativno baviti sportom“, priča Zimonjić, „ali lekari su rekli da mogu ponovo da igram, ako želim. Sama pomisao da, bez bolova i ograničenja, igram ono što najviše volim, bila je ogromno uzbuđenje i motivacija.“

Nije imao na koga da se ugleda, jer tako nešto niko nije uradio u tenisu, ali to ga nije zaustavilo. Legendarnog dublaša i prekaljenog asa našeg tenisa nikada nijedna povreda nije mogla da zaustavi – a bilo ih je mnogo.

„Na Vimbldonu sam 2008. pobedio u polufinalu i finalu dubla s polomljenom levom rukom i takav izborio svoju prvu vimbldonsku titulu“, seća se. „Ako nešto mnogo želite i verujete u sebe, ostvarićete cilj.“

Naredne godine mu je, dok je branio titulu na Vimbldonu, dijagnostifikovan osteoartritis.

„Probudio sam se nakon četvrtfinalnog meča i nisam mogao da podignem desnu nogu od bolova u preponi. Poslali su me na snimanja i utvrdili da je hrskavica oštećena na oba kuka i da imam osteoartritis. Rekli su da samo operacija može da mi pomogne, ali bio sam prvi na svetu i izabrao sam da je odložim da bih produžio karijeru. Pobedili smo i te 2009.“

Od prvog dana rehabilitacije naporno vežba, svestan da ne čini dobro samo sebi već i drugima. Inspiriše ljude koji su prošli kroz ono što je on prošao, da se bave sportom, makar rekreativno.

„Mnogo sportista, ali i običnih ljudi, dobiju osteoartritis zato što izlažu zglobove prevelikim naporima. Zato je važno da pomažemo telu na što više načina možemo“, ističe Zimonjić.

„Medicina takođe napreduje. Meni su recimo mnogo pomogle Exedol® kapsule da smanjim upalu i bolove u zglobovima*. Zbog toga svima preporučujem vežbe, pravilnu ishranu, suplementaciju i veliku disciplinu. Telo je sposobno za mnogo više nego što čovek misli. Moramo da budemo pozitivni, nasmejani i da verujemo da možemo to što hoćemo“, završava Nenad Zimonjić svoju priču za Penzin.

A šta kažu stručnjaci, da li ove tegobe muče samo sportiste?

Osteoartritis pogađa veliki broj osoba, ne samo sportiste, već i kod menadžera, doktora, stolara, frizerki. Javlja se uglavnom u srednjem i starijem životnom dobu, što je i logično. Što smo stariji to iza sebe imamo više naprvljenih pokreta i više pređenih kilometara, a sve to dovodi i do sve većeg i ozbiljnijeg trošenja hrskavice i zglobova“, navodi doc. dr Anđela Milovanović, sa klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

„Istraživanja pokazuju da oko 30% svih odraslih osoba ima znake osteoartritisa. Simptomi koji se razvijaju polako i pogoršavaju sa vremenom su bol i ukočenost u zglobovima; smanjena pokretljivost; otečenost ili krckanje u zglobovima.“

„Svojim pacijentima preporučujem Exedol®, pre svega zbog efikasnosti i bezbednosti. Prva mera po preporukama Evropskog udruženja za osteoartritis i osteoporozu su hondroitin i glukozamin. Lično preporučujem Exedol® jer sadrži hondroitin, najpribližniji onom koji ljudski organizam sam stvara. Zbog toga ima preko 40% veću iskoristljivost. Aktivni sastojci Exedol®kapsula doprinose smanjenju upale, bola i usporavaju trošenje hrskavice“, kaže dr Milovanović*.

*Rondanelli M. et al. Nutrients. 2019;11(9):2027.