Uticaj glukozamina i hondroitina na osteoartritis

Kažu da je Vilijam Osler, slavljen kao otac moderne medicine, rekao: “Kada mi pacijent sa artritisom uđe na vrata, meni dođe da pobegnem kroz prozor”. Kakav je uticaj glukozamina i hondroitina na osteoratritis i mogu li ove dve supstance pomoći u borbi sa ovim zdravstvenim stanjem?

Nije čudno što je jedan lekar na razmeđu XIX i XX veka, pa bio on i proslavljeni Ser Osler, zazirao od lečenja pacijenata sa artritisom. Malo šta i danas konvencionalna medicina nudi osobama obolelim od ove bolesti. Ono što je dobro jeste da teško da će bilo ko umreti od artritisa. Loše je to što su pojedini oboleli osuđeni na ukočenost i bolove koji se teško podnose.

Šta je artritis, a šta osteoartritis?

Sama reč “artritis” znači “upala zgloba”. Ovu upalu ljudi doživljavaju na različite načine. Postoje desetine vrste artritisa: osteoartritis (osteoartroza), reumatoidni artritis, giht (urički artritis), lupus (sistemski eritemski lupus) i bursitis, samo su neke od njih.

Osteoartritis je najčešća vrsta artritisa. Jedna od teorija jeste da je osteoatritis prirodni rezultat starenja.

Osteoartritis je stanje do koga dolazi jer se hrskavica koja oblaže površinu zgloba tanji usled trenja kostiju jednih o druge tokom dugog perioda. Do ovog stanja dolazi i zbog toga što se, kako starimo, smanjuje proizvodnja proteoglikana, osnovne komponente hrskavice. To dovodi do bola u zglobovima i ukočenosti. Trenutno, rano lečenje se sastoji od kontrolisanja simptoma kao što su bol i smanjena funkcija zglobova.

Glukozamin i hondroitin – olakšavanje simptoma osteoartritisa

Glukozamin i hondroitin su prirodni sastojci ljudskog organizma koji su neophodni za biosintezu proteoglikana. Šta su tačno ove dve supstance, kako deluju i mogu li pomoći da se olakšaju simptomi osteoartritisa?

Glukozamin – najpoznatiji moderni lek za staru boljku

Glukozamin je prirodna supstanca koja se, u velikoj koncentraciji, nalazi u hrskavicama i zglobovima. Poznato je da glukozamin učestvuje u stimulaciji sinteze proteoglikana i smanjuje aktivnost enzima koji razgrađuju hrskavicu koja oblaže kosti u zglobovima. Pretpostavlja se da je za pravilno funkcionisanje zgloba važna količina glukozamina u sistemu.

Farmaceutske kompanije već duži niz godina promovišu glukozaminske dodatke za lečenje osteoartritisa. Uzimanje glukozamina u borbi protiv osteoartritisa jedan je od najčešćih oblika komplementarne medicine u zapadnim društvima.

Glukozamin je postao popularan kao dodatak ishrani nakon što su 2001. godine naučnici objavili u čuvenom stručnom časopisu “The Lancet” da bi on mogao biti jedna od prvih supstanci koja će sprečiti pogoršanje osteoartritisa.

Globalna prodaja glukozamina dostigla je skoro dve milijarde dolara tokom 2008. godine, što je povećanje od skoro 60 odsto u odnosu na 2003. – samo pet godina ranije. U Sjedinjenim Državama 25 odsto ljudi koji osećaju bol u leđima usled artritisa koristilo je glukozamin, a on se još češće koristi za lečenje osteoartritisa kolena.

Glukozamin se, kao dodatak ishrani, najčešće proizvodi od ljuskara, a ponekad je i biljnog porekla. Iako nema značajna protivupalna ili analgetska svojstva, on pruža strukturnu podršku zglobovima i pomaže kod ublažavanja bola i neprijatnog osećaja koji se javljaju kod mnogih osoba koje pate od artritisa.

Postoje različite vrste glukozamina u proizvodima: glukozamin sulfat, glukozamin hidrohlorid i kristalni glukozamin sulfat. Najbolje se u istraživanjima pokazao glukozamin sulfat. Zato bi trebalo dati prednost ovoj supstanci.

Istraživanja o upotrebi glukozamina kao preventivnog komplementarnog leka obično su usredsređene na osobe starije od 50 godina. Zaključeno je da postoji određena efikasnost u lečenju osteoartritisa kolena kada su u pitanju starije grupe stanovništva.

Dodavanje glukozamin sulfata ishrani deluje usporavanjem brzine degeneracije zglobnih hrskavica ako se redovno uzima tokom tri godine.
Proučavano je i moguće neželjeno dejstvo uzimanja glukozamina. Zaključeno je da su neželjeni efekti retki i zanemarljivi i da je glukozamin kao dodatak ishrani sigurna supstanca.

Hondroitin u lečenju osteoartritisa

Pokazalo se da je hondroitin sulfat efikasan u ublažavanju simptoma osteoartritisa.

Jedno istraživanje je otkrilo da se kod pacijenata sa osteoartritisom ruku smanjuju simptomi nakon uzimanja 800 mg hondroitina dnevno. Drugo istraživanje je pokazalo da 1.200 mg dnevno smanjuje bol uzrokovanu osteoartritisom.

Glukozamin sulfat i hondroitin sulfat –
dobitna kombinacija u olakšavanju simptoma osteoartritisa

U laboratorijskim studijama je dokazano da su glukozamin sulfat i hondroitin sulfat, kada se uzimaju zajedno, korisni za ćelije zglobova.

Metaanaliza nekoliko istraživanja na ljudima ukazuje da ove supstance mogu imati pozitivan uticaj na simptome osteoartritisa. Naučnim istraživanjima je pokazano da uzimanje suplemenata glukozamina i hondroitina može biti korisno kod pacijenata koji pate od osteoartritisa kada se primenjuju odgovarajuće doze tokom dužeg perioda.

Pretpostavlja se da dodavanje ishrani ovih proizvoda povećava količinu hrskavice i tečnosti u zglobovima i/ili smanjuje stopu pada ovih supstanci u organizmu što dovodi do olašavanja bola i poboljšanja zdravlja zglobova.

Ova dva aktivna sastojka imaju sposobnost da nakon redovne upotrebe ublaže bol i poboljšaju funkciju zahvaćenog zgloba, kao i da odlože dalje strukturne promene zgloba koje se dešavaju u osteoartritisu.

Jedinstven preparat na tržistu Srbije su Exedol® kapsule. Ovaj bioaktivni kompleks sadrži upravo prirodne i bezbedne aktivne materije koje preporučuju lekari iz Evropskog udruženja za borbu protiv reumatizma (EULAR).

Exedol® u kapsulama je poseban, jer za razliku od drugih preparata sadrži hondroitin najsličiniji onom koji je normalno prisutan u hrskavici i tečnosti zgloba. Ovaj hondroitin je poput ljudskog. Ima 43% veću iskoristljivost pa efikasnije utiče na bol i upalu, nadograđuje hrskavicu, povećava elastičnost i pokretljivost. Takođe, pored hondroitina, Exedol® kapsule sadrže i glukozamin, s-adenozilmetionin, mangan, vitamin C, vitamin D.

Sve aktivne komponente zajedno doprinose poboljšanju pokretljivosti zglobova, očuvanju hrskavice i normalnom formiranju vezivnog tkiva.

Budite odgovorni prema sebi i svom zdravlju. Na vreme zaustavite proces koji može dovesti do bola i ukočenosti zglobova.

Fotografija: rawpixel.com