„Čudotvorne maske“ protiv koronavirusa

Prevaranti koriste svaku situaciju, pa i stanje nastalo usled pandemije kovida-19. Tako je grupa prevaranata prodavala starijim ljudima „čudotvorne maske“ protiv koronavirusa.

Ono što se od samog početka kovid-19 epidemije zna jeste da je ova bolest posebno smrtnonosna za starije osobe. Među žrtvama ove pošasti najveći broj čine upravo najstariji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Upravo su na kartu straha igrala i grupa prevaranata u francuskim Vogezima. Starijim ljudima su prodavali „čudotvorne maske“. Maske, naravno, ne proizvode čuda, ali su prevarantima omogućile ogromnu zaradu za samo nekoliko nedelja.

Na ovu grupu je žandarmeriji ovog departmana u istočnoj Francuskoj skrenuta pažnja još jula meseca 2019. godine. Dobili su žalbu zbog prevare i kršenja potrošačkog kodeksa.

Pokrenuta je istraga u mestu San Die de Vogez. Tada je utvrđeno da ova grupa kontaktira starije osobe putem softverske platforme za telefoniranje instalirane u Maroku.

Stariji građani su obaveštavani da su osvojili „vrednu nagradu“. Kako bi primili poklon, pozivani su na prezentaciju skupih proizvoda. Te proizvode su navodno nudili fizioterapeuti ili lekari.

„Čudotvorne maske“ kao spas od kovida

Kada je izbila epidemija koronavirusa, ovi „zdravstveni radnici“ postaju farmaceuti. Počinju da prodaju „čudotvorne maske“ za tričavih 1.500 evra po komadu.

Ovo je pokrenulo veću akciju, na nacionalnom nivou. Ubrzo, istražitelji shvataju da je reč o velikoj prevari. Trenutno se zna za više od 200 žrtava širom Francuske.

Moguće je da je broj onih koji su želeli da se pomoću ovog „inovativnog proizvoda“ zaštite od koronavirusa i daleko veći. Mnoge žrtve ovakvih prevara bude sramota da priznaju da su bile prevarene.

Vlasti su identifikovale šest osoba koje su umešane u prevaru koja je očigledno bila veoma unosna. Ovi prevaranti su kupovali luksuzne automobile, vredne komade nakita, nameštaj i nekretnine vredne preko 400.000 evra. Na njihovim bankovnim računima je utvrđen promet od nekoliko stotina hiljada evra.

Starije osobe na meti prevaranata

Ovo nije prva prevara ove vrste, a teško da je i poslednja. Starije osobe su često na meti prevaranta između ostalog i zato što ih, uopšteno gledano, često muče različita oboljenja. A poznato je da bolestan čovek ima samo jednu želju – da ozdravi. I učiniće sve što može da tu želju ostvari.

Takođe, starije osobe su često i usamljene. Poziv telefonom, pa makar to bio i poziv prodavca, jeste nešto što mnogi usamljeni stariji jedva dočekaju. Ako su dobili neku nagradu, ako ih pozivaju na neko druženje, prezentaciju, neretko će to shvatiti kao mogućnost razbijanja svakodnevne učmalosti i samoće.

Koristi se i želja starije osobe da se pokaže. Pateći zbog gubitka statusa koje su imale u radnom odnosu, starije osobe češće posežu za novčanikom želeći da novcem pokažu svoju vrednost.

  • Preporučujemo za čitanje dirljivu priču Nenada Simića sa konkursa „Draganova nagrada“ – Pobeđena prevara

Sve su ovo karte na koje se igra kada se koriste ovakve šeme i za metu biraju stariji. Zato treba voditi računa na šta se pristaje i naročito šta se, od koga i na koji način kupuje.

Telemarketing je, to treba naglasiti, legalan način prodaje. Prodaja na prezentacijama takođe. Mnogi ljudi vole da kupuju na ovaj način i veoma su zadovoljni kupljenim proizvodima. To što neki ovo zloupotrebljavaju, ne znači da je sve što se prodaje ovim putem prevara i da su svi koji se ovakvom trgovinom bave prevaranti.

Pandemija koronavirusa je doprinela i porastu prodaje na daljinu. Pored onlajn prodaje, i telemarketing dobija novi značaj. Kako god se razvijala situacija sa virusom, sigurno je da svet nakon ove pandemije neće biti isti. Moramo se prilagoditi. Zašto onda i ne prihvatiti nove načine kupovine?

Starije osobe ne smeju biti izuzete iz novih tokova. Ali budući da su ranjiviji, stariji moraju i posebno da se čuvaju. Ne samo od koronavirusa.

Fotografija: Adam Nieścioruk sa Unsplash

Podsećamo i na članke: