Internet prevare traju i po deceniju – i uvek zvuče previše dobro da bi bile istinite

Ova priča prilično je konfuzna jer to je i njena poenta – da zbuni. Prevaranti serviraju gomilu informacija koje za cilj imaju da oponašaju komplikovane finansijske transakcije na kraju koje nas „čeka bogatstvo“. Prenosimo jedan nedavno otkriveni primer prevare iz Australije…

Lažni „brokeri“ stupili su u kontakt sa jednim australijskim penzionerom još pre deceniju i prodali mu „deonice“ američkih kompanija za 100.000 dolara. Tako su počeli višegodišnji pokušaji da se izvuče što više novca koji su potrajali čitavu deceniju…

Prve „deonice“ kupljene su pre 10 godina. Brokeri su sa penzionerom komunicirali samo putem faksa i telefonom. Obećano mu je da „američke deonice“ koje kupuje vrede 100.000 dolara. Poštom su mu dostavljane sjajne brošure i falsifikovani dokumenti koji su ga ubedili da komunicira sa validnom organizacijom.

Tako je seme prevare zasejano: uzeli su određeni novac za te „deonice“, ali su postigli i nešto njima još vrednije – kontakt starijeg čoveka koji misli da ima neke deonice negde.

To je dovoljno da svaki sledeći put kada ga kontaktiraju on misli da je to vezano za te „njegove“ deonice i ulazi u priču bez rezervi.

Nakon osam godina, pre dve godine, javila mu se kompanja „iz Tokija“ koja je tvrdila da je posrednik za kupovinu deonica američke nafte i gasa. Tada je isplatio 10.000 australijskih dolara banci na Filipinima.

Početkom 2016. godine stiglo mu je „upozorenje od suda u Ajovi, SAD“ po kom ga čeka 100.000 dolara ali ako prvo uplati 9.000 dolara. Tada mu se prvi put učinilo da nešto nije u redu sa celom pričom. Njegov računovođa ubeđivao ga je da ne plati ništa i on je poslušao.

Međutim, onda mu se javio „irski agent“ i ponudio da otkupi sve deonice koje penzioner poseduje za tri miliona dolara, ali da on prvo uplati „troškove bankarske transakcije u Češkoj“. Ovaj je to i učinio ali tri miliona nikada nisu stigla.

Nedavno je dobio i poruku od „japanske kompanije“ da ga u međunarodnoj banci čeka više stotina hiljada dolara i da se javi, ali filipinska banka koja je tu predstavljena pokazala se kao izmišljena institucija.

Tek tada, nakon više puta isplaćenih suma, nakon godina raznih kontakata sa prevarantima, ovaj penzioner prijavio je slučaj policiji. Po njihovom mišljenju on taj novac nikada neće uspeti da povrati.

Naravoučenije Penzina

Ako zvuči previše dobro da bi bilo istina, sigurno je neka prevara! Ako zvuči zaista ubedljivo, onda možete biti još sigurniji da pokušavaju da vas prevare!

Pazite se. To niko drugi ne može umesto vas dok god ste povezani na internet.

Uostalom, zamislite koliko starijih ljudi i dalje misli da poseduje nešto što ne poseduje… misli da priča sa nekom mlađom ženom ili mlađim muškarcem preko interneta i samo što se nisu upoznali… misli da su uplatili osiguranje ili školarinu deci… da su kupili neke deonice, neka imanja… a u stvari, neko, negde, malo po malo, godinama im izvlači sve više i više. I kako koja godina prođe, kako se samoća pojačava, kako pamćenje popušta, tako svaka prevara zvuči sve realnije…

Izvori: Penzin, The Local