Očerupaj starca

Očerupaj starca

Sajt plumeunvieux.com (Očerupaj starca) nudi mogućnost povezivanja posetioca sajta i starijih osoba koje su izolovane, a sve u cilju da se ove stare osobe prevare i iskoriste.

Starenje, to je dobro… Ali stariti, često znači i postati ranjiviji. Naime, u Francuskoj, stariji od 60 godina su žrtve u dve trećine slučajeva planiranih pljački i skoro u trećini provala domova. I naravno, što je osoba starija i što je više izolovana, to se rizici sve više povećavaju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tužno je što, iako ovi statistički podaci postaju sve jasniji, francuska javnost ovaj fenomen skoro u potpunosti ignoriše. Da bi ovi „nevidljivi“ ljudi postali vidljiviji, pokrenut je projekat putem internet sajta „Očerupaj starca“ (Plume un vieux). 23. novembra 2014. godine, počelo se sa promovisanjem kampanje putem tizera na Fejzbuku i Tviteru.

Sajt plumeunvieux.com nudi mogućnost povezivanja posetioca sajta i starijih osoba koje su izolovane, a sve u cilju da se ove stare osobe prevare i iskoriste.
Zatim sajt otkriva svoju pravu poruku.

Jasno je da je namera ove kampanje da šokira. Da izazove revolt. I u tome je ona uspešna. Poruka koja se prenosi je sledeća: Ravnodušnost prema izolaciji starijih osoba čini stanovništvo Francuske saučesnikom kriminalnih radnji čije su žrtve ovi stari ljudi.

Da bi se pokrenula rasprava o usamljenosti starih, ovaj projekat namerno koristi provokativan pristup, čak bi neko mogao da ga doživi kao veoma uznemirujuć.

Kako su autori projekta naglasili u saopštenju: „Degradiranjem starijih osoba njihovim posmatranjem samo kroz njihova finansijska sredstva, izuzetno povezanu, veoma aktivnu na društvenim mrežama – generaciju individualista guramo u zamku. Namera nam je bila da tu generaciju učinimo svesnom da njena apatija, ravnodušnost i podmitljivost čine od nje saučesnika prevara koje se vrše nad starim ljudima.“

Sajt nudi mogućnost izbora stare osobe koju ćete prevariti, a izbor je olakšan sortiranjem starih u kataloške grupe: senilni, oboleli od raka, udovci, oboleli od Alchajmera, a ima i izdvojenih, posebnih ponuda: Žaklina (96 godina), ili „Izbor redakcije“ ili „Zgrabite priliku – poslednji minuti umirućeg“.

sve mora da nestane narocito ona
„Sve mora da nestane. Ona pogotovu.“
"Novac, on je večan"
„Novac, on je večan“

"Neće ga u grob odneti"
„Neće ga u grob odneti“
"Osećanja ne postoje, novac je taj koji je stvaran"
„Osećanja ne postoje, novac je taj koji je stvaran“
"Njena baština, a vaša budućnost"
„Njena baština, a vaša budućnost“