Prevare starijih osoba 12 puta veće nego što se mislilo

En Brenov (Ann Brenoff) iz Hafington posta piše da joj 4-5 puta dnevno zazvoni telefon i da se javljaju ljudi koji tvrde da je imala nekog posla sa njima, ili koji kažu da je ona tražila da je zovu. U poslednje vreme sve češće se predstavljaju kao poreznici koji istražuju navodnu prevaru, i tvrde da ona nekome duguje novac.

En kaže da je zovu toliko često zato što i ona i muž imaju preko 50 godina, i da prevaranti to veoma dobro znaju, jer ciljaju upravo starije osobe.

– Najpotresnije je to što prevaranti ciljaju na slabu tačku starenja: mogućnost da nismo sigurni u svoj pamćenje pa očekuju da takvim nastupom dobiju potvrdu od nas da je istina ono što tvrde – piše En.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prevare starijih građana nisu izolovan slučaj. Zapravo, sve su učestalije. Nekada je to nenaručena „pretplata“ od 20 dolara, nekada je u pitanju veći iznos. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da će prosek prevara biti oko 2.000 dolara u narednih pet godina.

Stariji od 60 čine 26 odsto žrtava svih žalbi zbog prevara (2012), ali mnoge ostaju neprijavljene.

U Nacionalnom centru za borbu protiv zločina tvrde da su Amerikanci stariji od 65 godina pod većim rizikom od prevara. Ova organizacija kaže da je ukupna vrednost ove grane kriminala usmerene na starije građane između 40 i 50 milijardi dolara godišnje.

Poseban problem sa prevarama starijih jeste taj što su osobe u trećem dobu često već umanjenog samopouzdanja, pa bi priznavanje da su bili prevareni predstavljalo novi težak udarac, piše ona za Hafington Post.