Crna Gora: Prosečna penzija 289 evra

Kada je u pitanju prosečna penzija, u regionu samo Slovenija i Hrvatska imaju bolje pokazatelje od Crne Gore, tvrdi premijer ove zemlje.

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je 17. jula 2019. godine da prosečna penzija u Crnoj Gori iznosi 289 evra.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prema Markovićevim rečima, kada se porede prosečne penzije, u okruženju samo Slovenija i Hrvatska imaju bolje pokazatelje.

„Prosječna penzija u Crnoj Gori trenutno iznosi 289 eura. U poređenju sa prosječnom penzijom u okruženju, samo Slovenija i Hrvatska imaju bolje pokazatelje. Prosječna penzija u Crnoj Gori veća je za oko 50 eura nego u Makedoniji, oko 65 eura nego u Srbiji i između 80 i 100 eura od prosjeka u Bosni i Hercegovini“, kaže Marković.

V. Penzije u zemljama ex-Jugoslavije: Slovenci, sa punim stažom, zagarantovanih 500 evra (2017)

„Penzije u Crnoj Gori su redovne, a u poređenju sa prosječnom zaradom, prosječna penzija čini gotovo 57 odsto tog iznosa. To je 20 procentnih poena više nego, primjera radi u Hrvatskoj, gdje prosječna penzija čini 37 odsto prosječne zarade“, rekao je.

Broj korisnika prava koje isplaćuje Fond Crne Gore na kraju prvog tromesečja ove godine iznosio je 130 hiljada. Od toga su 124 hiljade korisnici penzija, a nešto manje od 6 hiljada korisnika ostalih prava iz ove oblasti.

V. Broj i kategorije penzionera u Crnoj Gori (2014)

Starosne penzije čine 57 odsto ukupnog broja penzija, invalidske oko 18 odsto, dok porodične učestvuju sa 25 odsto. Sa druge strane, ukupan broj osiguranika na obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje bio je oko 202 hiljade. To znači da je odnos broja osiguranika prema broju korisnika svih prava koje isplaćuje Fond PIO Crne Gore 1,55 : 1.

Deficit Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja deficit je prisutan, ali ima tendenciju pada, tvrdi Marković. Za finansiranje penzijskog sistema u prošloj, 2018. godini, Fondu PIO Crne Gore obezbeđeno je oko 420 miliona evra.

Dodatna sredstva za pomoć penzionerima

Premijer Crne Gore je dodao da crnogorska vlada unapređuje zakonodavni i institucionalni okvir kojim se tretiraju penzioneri te zemlje.

Oni, kako tvrdi, svake godine obezbeđuju dodatna sredstva za pomoć penzionerima s najnižim primanjima. Za te namene je 2018. godine obezbeđeno 300.000 evra. Za subvencionisanje odmora i oporavka penzionera Crna Gora je izdojila 456 hiljada evra.

V. Crnogorski penzioneri će učiti rad na računaru (2017)

Premijer Crne Gore je dodao da je za nabavku zimnice pod povoljnijim uslovima obezbeđeno je 318 hiljada evra. Za klubove penzionera Crna Gora je izdvojila 50.000 evra.

Stanovi za penzionere Crne Gore

Crna Gora radi i na rešavanju stabenih problema penzionera. Do sada su u Podgorici izgrađene i useljene tri zgrade za penzionere Crne Gore. Dve od njih su od po 100 stambenih jedinica i jedna od ukupno 88 stanova.

V. Podgorički penzioneri dobili zgradu „Ljepoticu“ (2013)

U Bijelom Polju izgrađene su i useljene dve zgrade za penzionere, prva sa 10 a druga sa osam stanova. U Nikšiću su izgrađene i useljene tri zgrade za penzionere. Prva od njih ima 12 stanova, a druga i treća su od po od 75 stanova. Na Cetinju se gradi zgrada sa 39 stanova za penzionere. U Pljevljima se gradi 20 stanova, a na Žabljaku pet stanova.

Takođe, u Baru će se graditi zgrada sa 75 stanova, a u Danilovgradu zgrada sa devet stanova.

Premijer Crne Gore Duško Marković tvrdi da je za vladu na čijem je on čelu pitanje standarda penzionera državni prioritet. Oni imaju, kaže, jasan cilj – da stalno unapređuju status najstarijih članova crnogorskog društva.

Izvor: Vijesti
Fotografija: Podgorica, Wikimedia Commons