Početna Magazin Godine Ekonomija Penzije u zemljama ex-Jugoslavije: Slovenci, sa punim stažom, zagarantovanih 500 evra

Penzije u zemljama ex-Jugoslavije: Slovenci, sa punim stažom, zagarantovanih 500 evra

Penzije u zemljama ex-Jugoslavije: Slovenci, sa punim stažom, zagarantovanih 500 evra

Prosečne penzije u državama bivše Jugoslavije kreću se, 2017. godine, u proseku od 200 do 500 evra.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Najniže penzije primaju nekadašnji radnici u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok su najviše u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, pišu crnogorske Dnevne novine a prenosi Cafe Del Montenegro.

Ubedljivo najmanje prosečne penzije isplaćaju se u Srbiji. Penzioneri Srbije prosečno primaju penziju od 200 evra, a čak dve trećine od 1,7 miliona penzionera, koliko ih ima u Srbiji, prima manje.

Za 20 evra veću prosečnu penziju u odnosu na Srbiju primaju penzioneri Bosne i Hercegovine.

„Najniža penzija iznosi 166 evra, zagarantovana 420 evra, dok najviša penzija iznosi 1.110 evra. Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za jul, s uračunatim troškovima, iznose oko 84 miliona evra. Penziju za jul je primilo ukupno 410.134 korisnika“, kažu u bosanskom Federalnom zavodu za mirovinsko-penzijsko i invalidsko osiguranje.

U Makedoniji je nešto bolja situacija nego u Bosni i Hercegovini, kada je reč o prosečnoj penziji. Penzioneri u Makedoniji, prema podacima makedonskog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, prosečno primaju nešto više od 225 evra.

„Minimalna penzija dostigla je 136 evra, a maksimalna 770 evra. Prosečna penzija u Makedoniji u prošloj godini iznosila je 124 evra. Trenutno u Makedoniji ima 302.531 penzionera“, objasnili su u makedonskom Fondu PIO.

Prosečna penzija u Crnoj Gori, prema poslednjim podacima Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, iznosi 284 evra.

„Ukupna sredstva potrebna za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja 32,91 miliona eura“, navode u crnogorskom Fondu PIO.

Nešto više od 300 evra, prosečno, primaju hrvatski penzioneri, dok ubedljivo najveće penzije, kada su u pitanju bivše države SFRJ, imaju Slovenci.

Zanimljivo, slovenački parlament nedavno je usvojio izmene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, prema kojima će svi koji imaju pune uslove za starosnu penziju primati zagarantovanih 500 evra.

Prema podacima Vlade Slovenije, minimalnu penziju od 500 evra primalo bi oko 45.200 penzionera. Zakon je prihvaćen bez ijednog glasa protiv, uprkos tome što su vladin predlog opozicione stranke okarakterisale kao populistički potez, namenjenim privlačenju birača u poslednjoj godini mandata sadašnje vlade.

Podsećamo na prethodne članke: